• Πολιτική

    Κοντογεώργης: Ιλουστρασιόν λαϊκισμός η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Κοντογεώργης

    Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης


    Μια ευρεία γκάμα θεμάτων κάλυψε η ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    Ξεκινώντας από τις συλλήψεις για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, «η Ελληνική Αστυνομία έκανε μια πολύ συστηματική δουλειά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Φαίνεται ότι με το προκάλυμμα της οπαδικής βίας υπάρχουν ευρύτερες διασυνδέσεις και σε θέματα που αφορούν άλλες παράνομες δραστηριότητες». Ταυτοχρόνως, «και η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

    Και, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, «τα μέτρα κατά της βίας λειτουργούν, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη, και με τις κάμερες στα γήπεδα, τα ονομαστικά εισιτήρια, τον έλεγχο εισόδου/εξόδου, τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις ΠΑΕ όταν προκαλούνται επεισόδια». Συμπερασματικώς, «η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφής» και, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, «θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αρκετά σύντομα».

    Ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να παραχωρεί αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, ο κ. Κοντογεώργης έκανε λόγο, επί λέξει, για παραφιλολογία:

    «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Και, σε επόμενη φράση του, «η αποστολή αμυντικού υλικού για να ενισχύσουμε την Ουκρανία μαζί με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές-ευρωπαϊκές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει με τρόπο που να απομειώνει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση σε αυτές τις αποφάσεις».

    Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 13 Μαΐου υπενθύμισε πως αυτή γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Επιπλέον, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού σημαδοτεί ένα, ίσως, καλύτερο κλίμα το οποίο υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και κάποιο διάστημα». Και, «πάνω στο κλίμα αυτό ερχόμαστε να χτίσουμε, υπάρχει μια πολιτική διαδικασία που έχει να κάνει με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και με τον πολιτικό διάλογο».

    Άλλωστε, συμπλήρωσε, «υπάρχουν πολιτικές που ευνοούν και συνεργασίες, ένα καλύτερο κλίμα σε σχέση με το παρελθόν, όπως το μέτρο της σύντομης βίζας για συγκεκριμένα ελληνικά νησιά που έχει απήχηση».

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «η Διακήρυξη των Αθηνών τηρείται και πρέπει να τηρείται. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πλαίσιο για μια συγκεκριμένη διαφορά, τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα. Είναι γνωστές οι απόψεις των δύο χωρών. Τα επιχειρήματά μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έτσι θα συνεχίσουμε. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τον τρόπο αυτό πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές αυτές».

    Παραλλήλως, τα γεγονότα στη Ρωσία-Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αναδεικνύουν την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή. Τούτου δοθέντος, «και οι δύο χώρες πρέπει να εργάζονται προς μια κατεύθυνση συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων, που θα προσθέσουν ένα μεγαλύτερο βάρος στην περιοχή».

    Κοντογεώργης: Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας

    Αλλάζοντας θέμα, στο αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, για συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, για το θέμα της ακρίβειας, απάντησε ότι αυτό θα αξιολογηθεί με βάση και τον προγραμματισμό της Βουλής, μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, «ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός στη συζήτηση, ειδικά για τα θέματα της ακρίβειας». Και τούτο γιατί η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και ταυτόχρονα γίνονται σημαντικές προσπάθειες αντιμετώπισής του, δήλωσε.

    Για τις ευρωεκλογές, επεσήμανε εν πρώτοις ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος, πάντοτε η κάλπη είναι άδεια. Στόχος μας είναι η Νέα Δημοκρατία να έχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό».

    Συγχρόνως, υπογράμμισε τη σημασία της ευρωκάλπης λέγοντας ότι οι πολίτες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για την καθημερινότητα, τις προτεραιότητες που έχει η χώρα. Επομένως, συμπέρανε, «πρέπει να υπάρχει ισχυρή και καλή εκπροσώπηση». Ταυτοχρόνως, είναι «μια εθνική κάλπη, η οποία αντανακλά εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

    Έχει να κάνει με το τι θέλουμε για την επόμενη μέρα. Σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τον ρόλο της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο σταθερότητας προκειμένου να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά αυτή.

    Οι πολίτες θα αξιολογήσουν όσα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και την προοπτική, τις δυνατότητες για την επόμενη μέρα στο ευρωπαϊκό, κυρίως, περιβάλλον, αλλά όχι μόνον. Με βάση αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την κυβέρνηση» εκτίμησε εν κατακλείδι.

    Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία, είπε:

    «Βρισκόμασταν πάντοτε σε θεσμικό διάλογο με την Εκκλησία, η οποία εκφράζεται δια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου. Πάντοτε η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σε γραμμή μετριοπάθειας, σε αντίστιξη με κάποια πολύ μεμονωμένα περιστατικά που είδαμε τις μέρες αυτές και το προηγούμενο διάστημα».

    Εξάλλου, «στον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας η κυβέρνηση πάντοτε ήταν αρωγός» και «δεν είναι τυχαίο», όπως επεσήμανε, ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τον αρχιεπίσκοπο θα επισκεφθούν κοινωνικές δομές, την Παρασκευή στο Δήλεσι.

    «Αυτά είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να δίνουμε έμφαση, σε όλα τα υπόλοιπα μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, αλλά θεωρώ ότι το Σώμα της Εκκλησίας, η σημαντική πλειοψηφία, δεν ενστερνίζεται πράξεις βίας ή μια ρητορική που δεν συνάδουν με τις αρχές της αγάπης και της φιλαλληλίας» υπογράμμισε ο Θ. Κοντογεώργης.

    Για την έκθεση του State Department, ανέφερε ότι «σε πολλά επίπεδα αναγνωρίζεται η πρόοδος σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων. Όμως, δεν έχουν περιληφθεί εθνικές στρατηγικές και αποτελέσματα, που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως είναι ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, ασυνόδευτα ανήλικα κ.α.».

    Επιπλέον, στην έκθεση του State Department «δεν υπήρχε συνεργασία ή δεν είχε ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να εκφράσει τις απόψεις της. Στην έκθεση περιλαμβάνονται καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τις οποίες δεν έχουν ζητηθεί οι απόψεις της ελληνικής πλευράς και δεν έχει πραγματοποιηθεί ανεξάρτητος έλεγχος».

    Κατά συνέπεια, όπως είπε, η κυβέρνηση διαφωνεί με αρκετά σημεία της έκθεσης. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκθεση που εκείνη συντάσσει. «Κορωνίδα της πολιτικής μας είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση του κράτους δικαίου. Όλοι οι πολίτες αισθάνονται σε αυτή τη χώρα ότι υπάρχει ένα ελεύθερο πλαίσιο» δήλωσε ακόμη, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «όπου πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, αυτές θα γίνουν».

    Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, «οι εξελίξεις για τους Σπαρτιάτες προέκυψαν από το θεσμικό πλαίσιο που αυτή η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή» επεσήμανε ο Θ. Κοντογεώργης και χαιρέτισε την ενέργεια τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Αριστεράς να καταθέσουν υπομνήματα.

    «Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνο σε κάποιες πομπώδεις δηλώσεις, είπε πως θα καταθέσει υπόμνημα ενώ η προθεσμία έχει παρέλθει. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας, αυτό φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια», ήταν το καταληκτικό σχόλιό του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Η συνέντευξη έκλεισε με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Διακρίνω ένα ιλουστρασιόν λαϊκισμό με ένα νέο περιτύλιγμα, το οποίο λανσάρεται πάλι στην πολιτική ζωή της χώρας, που δεν πρέπει να αναβιώσει. Ο λαϊκισμός πάντοτε συνδέεται με την ένδεια επεξεργασμένων προτάσεων» υποστήριξε και έφερε ως παράδειγμα σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

    Εκεί, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης «υποσχέθηκε αύξηση δαπανών υγείας στο 5%, ενώ είναι ήδη στο 6%. Στο πρόγραμμά του έλεγε 8%, μετά κάτι άλλο. Όταν κάποιος διεκδικεί το ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από επεξεργασμένες προτάσεις και να μην μπαίνουμε πάλι σε μια ρητορική και εύκολη πολιτική που στοίχισε στη χώρα».

    Διαβάστε επίσης:

    Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

    Χαρδαλιάς: Ενισχύουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία

    Βορίδης: Κανένα μέτωπο, καμία ρηγμάτωση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας



    ΣΧΟΛΙΑ