• Πολιτική

    Κωνσταντινούπολη: Στο πλευρό του Ιμάμογλου συντάσσεται η αντιπολίτευση

    Ο Ιμάμογλου και η σύζυγός του


    Ενίσχυση από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να λάβει ο νικητής των εκλογών του Μαρτίου για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κατά την επανάληψη της διαδικασίας των  δημοτικών εκλογών, μετά από απαίτηση της Κυβέρνησης Ερντογάν.

    Ήδη, ο υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μουάμαρ Αϊντίν, ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές. «Από σήμερα δεν είμαι πλέον υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με το DSP (το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς)», έγραψε στο Twitter. Το DSP ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει αντικαταστάτη υποψήφιο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

    Ο Αϊντίν, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση για επανάληψη των εκλογών στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 ψήφους κατά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Αν και δεν είναι σαφές το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του DSP και αν θα επιλέξουν να στηρίξουν τον Ιμάμογλου στις νέες εκλογές τον Ιούνιο, θεωρείται πως τα δύο κόμματα, (το DSP και το CHP του Ιμάμογλου) έχουν κοσμική εκλογική βάση.

    Παράλληλα,  πολλά μικρά κόμματα έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απόφαση για ακύρωση των εκλογών.

    Η νίκη του Ιμάμογλου τον περασμένο Μάρτιο σηματοδότησε την πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια που το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, αλλά και  τα παλαιότερα από αυτό ισλαμιστικά κόμματα, δεν κερδίζουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακηρύχθηκε δήμαρχος τον περασμένο μήνα επικρατώντας επί του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από εβδομάδες έντονης διαμάχης σχετικά με το αποτέλεσμα και από την διεξαγωγή μερικής επανακαταμέτρησης των ψήφων.

    Στη συνέχεια ο Ερντογάν και το κόμμα του κήρυξαν άκυρες τις εκλογές μιλώντας για εκλογικές παρατυπίες. Η Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή έκρινε την Δευτέρα ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου στις 23 Ιουνίου.



    ΣΧΟΛΙΑ