• Πολιτική

    Ο Τσίπρας ολοκληρώνει το πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη – Καλού και Κοκοτίνη οι επιλογές του για τον Άρειο Πάγο

    • NewsRoom


    Έντονη είναι η φημολογία που επικρατεί τα τελευταία λεπτά γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στα ονόματα που θα αντικαταστήσουν τους επικεφαλής του Αρείου Πάγου, τα οποία θα ανακοινώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

    Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για «γυναικεία υπόθεση». Πρόκειται για την Ειρήνη Καλού, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της  πρόεδρου, και τη  Δήμητρα Κοκοτίνη η οποία θα αντικαταστήσει στη θέση του εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου. Η πρώτη, ως εφέτης ειδική ανακρίτρια, είχε χειριστεί παλαιότερα την υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ η δεύτερη ήταν η πρόεδρος του ποινικού  τμήματος του Αρείου Πάγου που πρόσφατα αναίρεσε το βούλευμα για την απαγόρευση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τον νομικό και πολιτικό κόσμο για την «αντιθεσμική» κίνηση της κυβέρνησης, η οποία ενώ βρίσκεται σε αποδρομή τρέχει να επιβάλει τις δικές της επιλογές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, οι αποφάσεις μοιάζουν ειλημμένη. Η δήθεν προσπάθεια συναίνεσης που επιχειρήθηκε με την επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου στη ΝΔ, φάνηκες πως ήταν απλά «για τα μάτια του κόσμου», καθώς η ΝΔ δεν θα συναινούσε σε μια κίνηση την οποία καταγγέλλει από την αρχή ως αντιθεσμική και παράνομη.

    Πάντως η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει πως έχει κάθε δικαίωμα για την επιλογή της, καθώς δεν έχει παραιτηθεί ακόμα τυπικά (αν και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κυρίαρχο λαό πως αποχωρεί από την εξουσία), ενώ θα προσπαθήσει να συκοφαντήσει τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η άρνησή της να συναινέσει στην αντιθεσμική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε επειδή θέλει να ελέγξει η ίδια τη Δικαιοσύνη. Αυτό άλλωστε φαίνεται πως είπε στην εισήγησή του και  ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε  μεταξύ άλλων:

    “Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

    Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

    Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

    Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

    Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

    Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους”.



    ΣΧΟΛΙΑ