• Πολιτική

    «Κλειδώνει» το Σαββατοκύριακο το σχέδιο για τον τουρισμό – Τι αλλάζει από Δευτέρα

    • NewsRoom


    Με σχέδιο λεπτομερές και συνεκτικό η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων με κορυφαίες προτεραιότητες τον τουρισμό και την εστίαση.

    Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει και η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group ως επίτιμος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής.

    «Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί (για τον τουρισμό) από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία.

    » Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

    Στο πλαίσιο του σχέδιο αυτού και εν όψει του νέου «ανοίγματος» στις 18 Μαΐου, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούμε από δω και στο εξής όταν ταξιδεύουμε στο εσωτερικό της χώρας αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς ή οδικώς, είτε ως ταξιδιώτες είτε ως επαγγελματίες.

    Το επόμενο βήμα, από Δευτέρα 18 Μαΐου, είναι το άνοιγμα των μετακινήσεων στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Τα υπόλοιπα νησιά θα είναι και πάλι προσβάσιμα από τις 25 Μαΐου, ενώ οι αεροπορικές μετακινήσεις θα ξεκινήσουν να εκτελούνται σταδιακά.

    Επίσης, από Δευτέρα επιστρέφουν στα θρανία όλοι οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα δημοτικά.

    Από την Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

    Ωστόσο, κρίσιμο είναι το τεστ αυτού του Σαββατοκύριακου με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, υπό αυστηρά μέτρα και ελέγχους. Η απόφαση για το άνοιγμα ελήφθη με βάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά και εξαιτίας του πρωτοφανούς για Μάη μήνα κύματος καύσωνα που θα πλήξει την χώρα τα επόμενα 24ωρα.

    Όσον αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουριστικό κλάδο, αναμένεται να κλειδώσει σε όλες του τις λεπτομέρειες στη διάρκεια συσκέψεων το Σαββατοκύριακο και θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα.

    Τα πάντα αποφασίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την πορεία της επιδημίας και κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών λοιμοξιολόγων.

    Όπως έχει επαναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο είναι δυναμικό και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα.

    Τα μέτρα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία θα κινούνται σε τέσσερις άξονες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τα εργασιακά και τα μέτρα στήριξης προς τις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις.

    Ως προς τον τέταρτο άξονα, σύμφωνα με πληροφορίες,θα εστιάζει σε εξειδικευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και οικονομικά κίνητρα που θα λειτουργούν ενθαρρυντικά για τις τουριστικές μονάδες ώστε να ανοίξουν, και όχι να μείνουν κλειστές.

    Αναφορικά με τον εξωτερικό τουρισμό, η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να κινηθεί στον δρόμο που έχει χαράξει η ΕΕ και όχι με διακρατικές συμφωνίες εντός της ΕΕ, κίνηση που -σύμφωνα με πηγές- θα μπορούσε να προκαλούσε ρήξεις στο εσωτερικό της Ένωσης.

    Ωστόσο οι διμερείς συμφωνίες δεν αποκλείονται με κράτη εκτός ΕΕ.

    «Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα εξετάζει διμερείς συμφωνίες, ιδίως με χώρες εκτός Ε.Ε., για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    Βασικό σημείο των ευρωπαϊκών συστάσεων, η πραγματοποίηση πτήσεων χωρίς κενά ενδιάμεσα καθίσματα, κάτι που δεν θα γινόταν εύκολα δεκτό από τις αεροπορικές εταιρίες και θα είχε μεγάλες συνέπειες σε όλη την τουριστική αλυσίδα.

    Την θέση αυτή υποστήριξε στο κείμενό της προς την ΕΕ και η Ελλάδα θέτοντας ταυτόχρονα και το θέμα των διαγνωστικών τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψει κάποιος. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε, καθώς κρίθηκε ότι με το τεστ δεν διασφαλίζεται 100% πως κάποιος που θα βρεθεί αρνητικός δεν θα νοσήσει λίγες ώρες αργότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ