• Πολιτική

    Κυβερνητικό αλαλούμ: Και ναι και όχι για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους 60ρηδες – Yποχωρεί το σενάριο για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση-γήπεδα

    • Αλίκη Χατζή


    H πληροφορία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να μην προχωρήσει τελικά στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, όπως την έχει καταγράψει το mononews.gr,  επιβεβαιώθηκε δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών την Τρίτη. 

    Το μέτρο, θα ίσχυε από την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι μάλλον αυτό δεν θα συμβεί. 

    Όπως είπε, αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, ενδέχεται το πρόστιμο να μην ισχύσει. «Αν δούμε ότι σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο», ανέφερε.

    Το πώς ορίζεται το «μαζικά» είναι ένα θέμα βέβαια. Μπορεί να έχουν ήδη εμβολιαστεί λόγω και της απειλής του προστίμου περί τους 300.000 πολίτες, όμως υπάρχουν άλλοι 280.000 που δεν το έχουν κάνει. 

    Οι δηλώσεις του κ. Πέτσα έρχονται για άλλη μία φορά να περιπλέξουν το θέμα της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που ούτως ή άλλως δεν πάει πολύ καλά.

    Πρώτον, το μέτρο είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεύτερον, ενώ ο Στέλιος Πέτσας είπε αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε τα ακριβώς αντίθετα, σημειώνοντας περίπου την ίδια ώρα στην τηλεοπτική συχνότητα του ίδιου σταθμού, ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για παράταση της προθεσμίας ή μη επιβολή του προστίμου…

    Όπως έγραψε το mononews. gr, όλη τη Δευτέρα υπήρξε ζωηρό παρασκήνιο, με διαρροές εκατέρωθεν από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς, για τον χρόνο σταδιακής αποδέσμευσης από τα μέτρα που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια των εορτών και τυπικά ολοκληρώνονται στις 16 Ιανουαρίου. 

    Από τις διαρροές – πληροφορίες στα ΜΜΕ  καταγράφηκε  ξεκάθαρα, δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ή και περισσοτέρων τελικά. 

    Κυβερνητικά στελέχη ενημέρωσαν ανάμεσα στα άλλα, που αφορούν το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 και ότι επίκειται χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, και συγκεκριμένα της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αλλά και την αύξηση των θεατών στους αθλητικούς αγώνες.

    Σειρά διακεκριμένων επιστημόνων υποδέχθηκε με φανερή δυσφορία τις πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει τη σταδιακή άρση ορισμένων από τα μέτρα που ισχύουν, η δυσαρέσκεια τους έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βλέποντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, κυρίως στο θέμα των σχολείων, ενημέρωσε επισήμως ότι θα αναμένει τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις.

    Οι νεότερες πληροφορίες – για την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- επιμένουν ότι υπό τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση της ισχύς των υφιστάμενων μέτρων κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η πιθανότητα να «τραβήξουν» ως τα τέλη του μήνα. Αυτή, άλλωστε, αναμένεται να είναι και η εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν ότι και η παραμικρή χαλάρωση των μέτρων, θα έδινε το λάθος μήνυμα, τη λάθος στιγμή.

    Και αυτό, διότι μόλις στη δεύτερη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα από δύο ημερών self test αγγίζουν τις 25.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά τη διενέργεια του τρίτου αυτοδιαγνωστικού τεστ, την Πέμπτη. 

    Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την πορεία των λεγόμενων σκληρών δεικτών της πανδημίας ( νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι ), οι οποίοι αρχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα, ενώ άπαντες αναμένουν κορύφωση της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε, όπως παρατηρούσε καλά ενημερωμένο  κυβερνητικό στέλεχος, «δεν νοούνται βήματα προς τα πίσω. Μόνο προς τα μπροστά». 

    Καμία υπαναχώρηση, δηλαδή, από τα υφιστάμενα μέτρα και ενδεχομένως και πρόσθετα, αν απαιτηθεί από τις υγειονομικές εξελίξεις. 

    Μένει να δούμε στην συνέχεια….

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ