• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Σχέδια έκτακτης διαχείρισης για τέσσερις κατηγορίες πολιτών και μεταναστευτικές ροές από Ουκρανία

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με μεγάλη αγωνία η κυβέρνηση ερευνά όλα τα σενάρια για τον χρόνο που θα διαρκέσει και τον τρόπο που θα λήξει η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι δυσκολίες διαδέχονται η μία την άλλη και μαζί τα σχέδια έκτακτης διαχείρισης.

    Συγκεκριμένα για την ενεργειακή κρίση, δεν πρόκειται για δυσκολία -πρόβλημα απλά, αλλά για πραγματική πληγή, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία φοβούνται ότι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο και τα παιχνίδια του Πούτιν, οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη για όλο το 2022- ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για κάθε 10 ευρώ αύξησης, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με κόστος 600 εκατ. ευρώ.

    Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στη Σύνοδο Κορυφής δημοσιονομικά επώδυνη τη διαχείριση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης από το κάθε κράτος μέλος.

    Άγχος υπάρχει στην κυβέρνηση και για τον τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες.

    Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς ,σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη μεταφέρει στην κυβέρνηση την αγωνία τους για τις πιθανές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η ανάφλεξη διαρκέσει αρκετά. Και αυτό, διότι οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και ο τουρισμός από Ρωσία και Ουκρανία έχουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική «πίτα» του τουρισμού.

    Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι, με την πανδημία του κορονοϊού σε πλήρη εξέλιξη, τα τουριστικά έσοδα από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019, προ πανδημίας, είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ.

    Αντιστοίχως οι τουρίστες από την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έβαιναν σταθερά αυξανόμενοι, ιδιαίτερα την τριετία πριν την πανδημία. Χαρακτηριστικά, το 2019 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση, σε ποσοστό πάνω από 70%, με σχεδόν μισό εκατομμύριο τουρίστες να επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Ένα τρίτο πρόβλημα αφορά στους Έλληνες εξαγωγείς. Διότι, μπορεί, όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλαμβάνουν χαμηλό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, έχουν όμως μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Η Ελλάδα εξάγει στην Ουκρανία κυρίως πετρελαιοειδή, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, φαρμακευτικά σκευάσματα, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά.

    Ακόμη ένα πρόβλημα αφορά στους αγρότες και τις επιπτώσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Αυτοί, μαζί με τους κτηνοτρόφους , οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται σε απαγορευτικά ύψη, είναι κυριολεκτικά στα «κάγκελα». Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τους υπουργούς Οικονομίας, Σταϊκούρα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γεωργαντά και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σκρέκα, ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις καθώς οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν τους ικανοποιούν.

    Η τελευταία δυσκολία για την οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση σχετίζεται με τις νέες μεταναστευτικές ροές, αυτή τη φορά από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Παρ ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις πρώτες χώρες υποδοχής, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για 5 εκατ. πρόσφυγες τότε δεν είναι απίθανο να κληθεί να διαχειριστεί και αυτό το ζήτημα.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στη Σύνοδο NATO: Ο αναθεωρητισμός από όπου κι αν προέρχεται δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός

    Ο Πουτιν εμπαίζει την Ευρώπη: Άνοιξε τους κρουνούς ρίχνοντας τις τιμές – Μαζικές παραγγελίες στην Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ