• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Αναζητεί εναγωνίως μέτρα που θα ρίξουν τις τιμές στην ενέργεια

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο μέγαρο μαξίμου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η Κυβέρνηση το λέει πλέον ανοικτά. Η συγκυρία είναι εκρηκτική. Η ακρίβεια θερίζει. Θα χρειαστεί να παρέμβει εκ νέου, «one way or another» καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κρίνεται ζωτικό.

    Με βάση λοιπόν τρεις παραδοχές το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά διέξοδο.

    Πρώτον η ακρίβεια ήρθε για να μείνει. Δεν έφυγε μέχρι τον Ιανουάριο, δεν ήταν παροδική, κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει. Η οικονομία είναι πλέον «πολεμική».

    Δεύτερη παραδοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέρνει τα πόδια της. Η Ευρωπαϊκή παρέμβαση είναι επιτακτική αλλά έρριδες Βορρά – Νότου και διαφορετικά συμφέροντα μπλοκάρουν τολμηρές – γρήγορες αποφάσεις. Η Κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

    Και τέλος: Έχουμε μπει σε μία μακρά, άτυπη προεκλογική περίοδο, διά στόματος Πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να ετοιμάσουν προτάσεις για το πώς μπορεί να παρέμβει η Κυβέρνηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ροκανίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και «σβήνουν» τις όποιες μειώσεις φόρων και εισφορών. Ζητά να μάθει το πώς, το πού, για πόσο καιρό και πόσο θα κοστίσει το κάθε σενάριο.

    Πληροφορίες λένε πως ήδη αυτή την Παρασκευή, με την επιστροφή και του Χρήστου Σταϊκούρα από τη Ν. Υόρκη, κάποια από αυτά τα πρώτα σενάρια θα συζητηθούν.

    Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο mononews πως «η Κυβέρνηση μπορεί να μην περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη Μαΐου, και μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις νωρίτερα αν δει ότι δεν υπάρχει διάθεση για πρωτοβουλίες».

    Σενάρια για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου

    Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί η Κυβέρνηση εξετάζει να παρέμβει με εθνικούς πόρους στις αρχές Μαΐου ώστε να μειωθεί το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου και να πέσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος οι καταναλωτές, εμπορικοί και οικιακοί να βρεθούν και πάλι με λογαριασμούς που να «θυμίζουν» κάπως τους περσινούς. Έστω και για λίγους μήνες.

    Μία τέτοια παρέμβαση σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,5 με 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Βλέπουν τον Μακρόν να τρέχει και…τρέχουν

    Το λάθος του Μακρόν να αγνοήσει τη φθορά που μπορεί να υποστεί παραμελώντας το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας είναι αποφασισμένοι στο Μαξίμου να το αποφύγουν. Ο Μακρόν τώρα τρέχει να βρεθεί στο πλευρό των ψηφοφόρων του και η Κυβέρνηση τρέχει να σταθεί δίπλα στους πολίτες, πριν να είναι αργά.

    Βουλευτές λένε χαρακτηριστικά πως «δεν αρκεί να λες στους ψηφοφόρους, μην ψηφίσετε τους λαϊκιστές, μην ψηφίσετε την ακροδεξιά, πρέπει να δώσεις λύση στο πρόβλημα».

    Είναι χαρακτηριστικό πως η Κυβέρνηση αξιολογεί το θέμα της ακρίβειας ως ένα από τα δύο ζητήματα που μπορούν να την πλήξουν ανεπανόρθωτα.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συζητήσεις λένε χαρακτηριστικά πως «από τώρα μέχρι και τις εκλογές δύο είναι οι φόβοι μας. Η ακρίβεια και οι φυσικές καταστροφές».

    Κατανοούν πως παροδικά επιδόματα και άλλα μεμονωμένα μέτρα δεν αρκούν και τα σενάρια για οριζόντια παρέμβαση «βόμβα» ίσως χρειαστεί να υλοποιηθούν, χωρίς όμως να τιναχτεί η «μπάνκα» στον αέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ