• Πολιτική

    ΚΥΣΕΑ: Στο «κόκκινο» η εγρήγορση ενόψει της επόμενης κίνησης Ερντογάν


    Με διευρυμένη σύνθεση και κύριο αντικείμενο την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού- προσφυγικού από τον Ερντογάν συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ.

    Στη διάρκεια του οποίου, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ξεδιπλωθούν και όλα τα σενάρια αντιμετώπισης της ευρύτερης τουρκικής απειλής από τον Έβρο ως τα νότια της Κρήτης.

    Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο θαλασσοτεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, με τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος χαρακτήρισε το Abdülhamid Han «σύμβολο της θέλησής μας να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο».

    Παράλληλα με την πολιτική παράκρουση για εσωτερική κατανάλωση περί  μεγάλης νίκης κατά των Ελλήνων, που θα «γιορτάσει» τις προσεχείς ημέρες, με σειρά επισκέψεων σε τοποθεσίες σύμβολα, όπως το Μαντζικέρτ και το Αφιόν Καρά Χισάρ. Κι όλα αυτά όταν ΜΜΕ της γείτονος βγάζουν και πάλι από το.. συρτάρι και το «Ορουτς Ρέις», που «επιστρέφει στη Γαλάζια Πατρίδα».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το περιστατικό με την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία στην Ελλάδα στον Έβρο, δίπλα στην έκφραση για «μια ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό- προσφυγικό», η ελληνική διπλωματία δεν απέφυγε να τοποθετήσει δημοσίως και το ενδεχόμενο η Άγκυρα «να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα».

    Φράχτης, ιστιοπλοϊκά και … ευρωπαϊκά στραβά μάτια

    Στο επίπεδο του μεταναστευτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η επέκταση του «φράχτη» στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα, ώστε να «κλειδώσει» το βορειοανατολικό σύνορο. Αυτό όμως που απασχολεί εξίσου έντονα, είναι οι «στοχευμένες» προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, όχι μόνο σε επίπεδο διακινητών αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, με στόχο τη δυσφήμιση της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

    Κυρίως όμως οι «νέοι δρόμοι» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα, προκειμένου να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της, όπως πιστοποιούν τα συμβάντα με τα ιστιοπλοϊκά στα οποία στοιβάζονται εκατοντάδες μετανάστες και επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο με «προορισμό» την Ιταλία.

    Το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να φέρει και πάλι προ των ευθυνών της και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η υλοποίηση μιας πραγματικά κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να «νίπτουν τας χείρας» τους, αλλά και να μην διστάζουν να ασκούν κριτική σε εταίρους, όπως η Ελλάδα, που φέρει δυσανάλογο βάρος στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

    Στον ΟΗΕ η τουρκική παραβατικότητα

    Ταυτόχρονα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλο το μήκος των συνόρων και σε συνέχεια της εκστρατείας διεθνοποίησης της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικότητας, Λευκωσία και Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται να φέρουν το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νίκου Δένδια στην Κύπρο και τις συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδη.

    «Έξυπνες» παραβιάσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews στη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, ο Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί αρμοδίως και για τα ποσοτικά αλλά κυρίως τα «ποιοτικά» στοιχεία της αναθεωρητικής επιθετικότητας της Τουρκίας στο επίπεδο της αμφισβήτησης του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπου το καθεστώς Ερντογάν «σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», παραβιάζοντας ακόμα και εθιμικούς κανόνες του ΝΑΤΟ, που προβλέπουν πως οι πολεμικές αεροπορίες ενεργούν τα Σαββατοκύριακα μόνο σε καιρό πολέμου.

    Ενδεικτικό των προθέσεων της Τουρκίας αλλά και της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι πως μόνο χθες, από τα δέκα μαχητικά της γείτονος που παραβίασαν 57 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, τα μισά ήταν οπλισμένα, τα δύο ήταν ηλεκτρονικού πολέμου και το ένα UAV.

    Ενώ, σχεδόν οι μισές (24) από τις παραβιάσεις έγιναν από το UAV, οι 30 από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και «μόνο» τρεις από κλασσικά μαχητικά F-16.

    Διαβάστε επίσης

    Μηταράκης: Δεν ήταν ελληνική η νησίδα στον ‘Εβρο, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο φράχτης θα επεκταθεί

    Οικονόμου σε Τσίπρα: O δημοσιογράφος που κάνατε σημαία, το 2020 κατήγγελλε την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της



    ΣΧΟΛΙΑ