• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινά περιοδείες ενόψει εκλογών – Η οικονομία στο επίκεντρο – Όλο το παρασκήνιο


    Με περιοδείες σε Θράκη και Μακεδονία ξεκινά αύριο τη νέα, προεκλογική χρονιά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως πρόταγμα στην απευθείας επαφή του με τους πολίτες, την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πάντα βάσει των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων, μιας και το βλέμμα της Κυβέρνησης είναι στραμμένο και στις αγορές, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -πιθανότατα ακόμα και εντός της Άνοιξης του 2023- αποτελεί μείζονα στόχο, και με προεκλογική χροιά.

    Μετά και την οριστικοποίηση των διαδικασιών για την ταφή και την εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου (στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παραστεί), ο σχεδιασμός των περιοδειών του Πρωθυπουργού μπαίνει μπροστά, αρχής γενομένης με την επίσκεψη αύριο το πρωί στην Ξάνθη, το απόγευμα στην Κομοτηνή, και το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενος από Υπουργούς και Γραμματείς Υπουργείων, στο πρότυπο της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου και έμφαση στη σύγκριση των κυβερνητικών θητειών της σημερινής Κυβέρνησης και αυτής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Στη διάρκεια των συγκεκριμένων επισκέψεων αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν σε Α’ Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα σε δήμους στους οποίους η ΝΔ βρέθηκε στις προηγούμενες εκλογές δεύτερη), ΠέλλαΚιλκίςΚαστοριάΦλώρινα και Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός, στην «επιχείρηση αυτοδυναμία», εκτός από ανακοινώσεις τοπικού χαρακτήρα, όπως μέτρα για την άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση και η πτώση των εξαγωγών γούνας εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία, αναμένεται να δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα, και εξαιτίας της καταγραφόμενης ανόδου της ακροδεξιάς.

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και στο πλαίσιο του κεντρικού διακυβεύματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», θα απευθύνεται στους πολίτες αναδεικνύοντας το βασικότερο ίσως «χαρτί» του, που δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας, η υπεραπόδοση της οποίας επιτρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία αυτό που η Κυβέρνηση αποκαλεί «μέρισμα ανάπτυξης», αλλά «μακριά από τις σειρήνες του λαϊκισμού».

    Πέρα από τη βελτίωση βασικών δεικτών, οι οποίοι οδήγησαν στις 11 συνεχείς αναβαθμίσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει έμφαση στη συνεχή μείωση των φόρων και της ανεργίας, τις αυξήσεις των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, ενώ στο επίκεντρο των μηνυμάτων του προς τους πολίτες θα βρίσκονται πλέον, οι επικείμενες αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και πιθανώς, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, χωρίς να αποκλείεται η ανακοίνωση και επιπλέον αύξησης στον κατώτατο μισθό.

    Στην Κυβέρνηση στηρίζουν πολλά στην παράταση και τη διεύρυνση του Καλαθιού του Νοικοκυριού, αλλά, από το Φεβρουάριο, στη επιτυχημένη εφαρμογή του market pass, ευελπιστώντας ότι θα περιορίσουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές στα ράφια.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, στις περιοδείες του αναμένεται ότι θα αποδομεί και θα διαφοροποιείται από την παροχολογία του κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «τζάμπα υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Και θα υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρωθυπουργός, και παρά τις σημερινές του νέες «ανέξοδες υποσχέσεις», «πάγωσε» μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας δεκάδες φόρους.

    Αντιπαραβάλλοντας τη δική του αντίληψη, με κάθε ευκαιρία, ο Πρωθυπουργός θα τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποστεί από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023, το οποίο λειτουργεί και ως «προαπαιτούμενο» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μόνο τυχαία δεν  ήταν η σχετική δήλωση Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «απέχουμε πια ένα βήμα μόνο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», δήλωση η οποία έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ.

    Παράλληλα, από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα βρεθεί στο Νταβός για το ετήσιο διεθνές Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου θα έχει σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες αλλά και επενδυτές. Ενώ, το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μεγάλη σημασία και στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, στο τέλος του μηνός, επικεφαλής πολυπληθούς ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Διαβάστε επίσης

    Διπλωματικές πηγές: Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για τις τουρκικές προκλήσεις

    Τσίπρας: Στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου

    Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Συστηματικές και αθόρυβες κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα



    ΣΧΟΛΙΑ