• LIFE&STYLE

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Οι δυο μαζί είναι ανίκητοι

    • Αλεξάνδρα Τσόλκα
    μητσοτακης

    Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη


    Η γνωριμία, η κοινή ζωή, η οικογένεια, η διάσταση και η ειλικρίνεια τους, που συγκίνησε τον ελληνικό λαό.

    Κάθε αρχή είναι δύσκολη! Ω, μα έχει και μια ελευθερία να πας όπου θες στο χρόνο και να διαλέξεις ήρωες και βλέμματα και στιγμές, για να φτιάξεις την κάθε ιστορία. Στη συγκεκριμένη λοιπόν, θα μπορούσαμε να έχουμε πολλές αφετηρίες.

    Να αρχίσουμε περίπου απ’ τα 1865, για παράδειγμα, στα Χανιά, στην άκρη των βράχων στο Ακρωτήρι, μεταξύ θάλασσας κι ουρανού, με τα φέσια των Τούρκων εμβληματικά καταπιεστικά και τις εξεγέρσεις των Κρητικών ανένδοτες, όπου ο Κωστής ή Γεροκωστής Μητσοτάκης παντρεύεται την Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθερίου Βενιζέλου και κάνουνε παιδιά και εγγόνια και δισέγγονα. Και η ιστορία πιάνεται και διπλώνεται και βασανίζεται, μέχρι την εξίσου αυθαίρετη τελεία και παύλα μας, λέξεις πολλές αργότερα.

    ‘Η μήπως να προτιμήσουμε το 1952, όπου μια ανοιξιάτικη, ευωδιαστή από στολισμούς λουλουδιών, κοσμοπολίτικη βραδιά, σε μια φωτεινή σάλα, η ωραιότατη 20χρονη Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη πολύ πλούσιας, ευυπόληπτης και δυνατής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας, κατά τη διάρκεια του κοσμικότατου διαγωνισμού ομορφιάς, ακούει έναν 34 ετών, ψηλό, μελαχρινό άνδρα, που δεν έχει προσέξει καν τις διαγωνιζόμενες, αλλά έχει μάτια μόνο για αυτήν, να της ζητά ένα ουίσκι με πάγο, αλλά δύο ποτήρια. Δυο; Μα, ναι! Ένα για τον ίδιο και ένα για εκείνη! Είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είναι η αρχή ενός μεγάλου έρωτα.

     

    μητσοτακης
    Κωνσταντίνος και Μαρίκα Μητσοτάκη

    Ή μήπως να ψάξουμε να βρούμε αυτούς τους δυο νέους στην Αμερική της δεκαετίας του ’50, που οι γονείς έχουν στείλει τη Μαρίκα για να ξεχάσει τον Κρητικό και εκείνος ταξιδεύει στην άκρη του κόσμου για την διεκδικήσει; Μετά από 4 παιδιά, 13 εγγόνια, 5 δισέγγονα, μια εξορία, συλλήψεις, πολιτικές συγκρούσεις, δημοσιεύματα, χτυπήματα απ’ τον Τύπο, ασθένειες, την δολοφονία του γαμπρού της κόρης τους, Ντόρας, Παύλου Μπακογιάννη, θα έχουμε ήδη ξεπεράσει μια άλλη αρχή ιστορίας.

    μητσοτακης
    Ο γάμος του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη

    Καλύτερα, λοιπόν, να βρεθούμε και πάλι στην Αμερική, στην περιοχή του Κέμπριτζ, έξω απ την Βοστόνη, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης με την οργιαστική βλάστηση, τις λιμνούλες και τους μεγάλους ποταμούς. Είναι πια η δεκαετία του ’80 και μια παρέα Ελλήνων, που σπουδάζουν στο φημισμένο Harvard, μεταξύ διαβάσματος και φοιτητικής ελευθερίας, σε μια παγωμένη αλλά και μακρινή πόλη από γονείς και ονομαστές οικογένειες, ετοιμάζεται να βγει.

    Ανάμεσα τους, απόφοιτος αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών, φοιτητής στις κοινωνικές επιστήμες, λίγο πριν ολοκληρώσει τις εκεί σπουδές του, με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» και τιμημένος με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του, με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, είναι ο τελευταίος στη σειρά των Μητσοτάκηδων, ο Κυριακός, ο νεότερος.

    Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη

    «Στη δική μου περίπτωση, ο πιο δυνατός μου έρωτας κατέληξε σε γάμο», θυμάται από εκείνη τη βραδιά δεκαετίες αργότερα εκείνος ο φοιτητής, που αυτόν τον Ιούλιο του 2019, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως ήταν και ο πατέρας του. «Βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια παρέα πρωτοετών Ελλήνων, κι ένας κοινός φίλος μας τη σύστησε ως μια Ελληνίδα, που θα έρθει του χρόνου στο πανεπιστήμιο και θέλει να της πούμε λίγα πράγματα. Όταν τελείωσε η συνάντηση φύγαμε, έχοντας την εντύπωση και οι δύο ότι ο άλλος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Τελικά, γίναμε καλοί φίλοι και ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Η απόφασή μου να παντρευτούμε ήταν η πιο σωστή της ζωής μου».

    Και ποια είναι αυτή λοιπόν, με την «μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της», που όρμησε καταλυτικά στην ιστορία μας; Μα η σύζυγος του 15ου πρωθυπουργού της Γ’ Δημοκρατίας της Ελλάδας! Η πανύψηλη, λεπτή, δυναμική, υπέρκομψη, με ιδιαίτερο συνδυασμό του bohemian και κλασσικού στιλ, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Και αυτή έχει τη δικιά της, προσωπική αρχή και μια επικά μυθική οικογενειακή καταβολή, όλο περιπλάνηση, ταξίδια και επιτεύγματα…

    μητσοτακης
    Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη με τα παιδιά τους, Ντόρα, Κατερίνα, Κυριάκο και Αλεξάνδρα

    Μαρέβα: Η κοσμοπολίτισσα που πίστευε πως όλα μπορούν να στα πάρουν, εκτός από τη μόρφωση

    Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη έχει στο DNA της απόκρυφες μνήμες από λογιών διαφορετικούς τόπους. Γεννιέται στην Αθήνα, από έναν Αιγυπτιώτη, 3ης γενιάς Αλεξανδρινό παππού, τον Φίλιππο, ναυπηγό και τον πρώτο Έλληνα που σπούδασε στο Newcastle College.

    Έχει και μια γιαγιά Τηνιακή, την Μαίρη Άνταμς, από την παλιά εμπορική οικογένεια Λούβαρη, με Άγγλους προγόνους στη Σμύρνη. Να και ένα Πολωνός παππούς, ο Ματέουζ, που ήταν φαρμακοποιός και η οικογένεια του είχε μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία στην Βαρσοβία.

    Φεύγοντας απ’ την ταραγμένη Πολωνία, με τον εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού να γεμίζουν αίμα και σκοτάδι την Ευρώπη, φτάνει στην Μεγάλη Βρετανία το 1940. Ανοίγει φαρμακείο στο Kensington. Όμως, λατρεύει την τέχνη περισσότερο απ’ την φαρμακευτική. Ακριβώς δίπλα, λοιπόν, από το φαρμακείο, φτιάχνει την Grabowski Gallery, το μεγάλο του μεράκι, που αποκτά φήμη και την διατηρεί ο γιος του και πατέρας της Μαρέβας για αρκετά χρόνια.

    Οι εκθέσεις που διοργανώνονται εκεί αφορούν σε νέους δημιουργούς, στη σύγχρονη τέχνη, με τους φιλότεχνους Γκραμπόφσκι να αναζητούν απαντήσεις, μέσω των έργων που αγαπούσαν, για το αν το ιδεώδες του μεταμοντερνισμού γίνεται κοινό κτήμα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, παραμένοντας υψηλή τέχνη.

    μητσοτακης
    Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη

    Η γκαλερί κλείνει το 1975 και ο συλλέκτης παππούς Ματέουζ δωρίζει πολλά έργα τέχνης στο Μουσείο Τέχνης Lodz, στην Πολωνία, την πατρίδα που άφησε πίσω του πριν εκείνο τον μεγάλο πόλεμο της οδύνης. H εγγονή του, σήμερα, δεν έχει διαλέξει από εκείνον ένα μοντέρνο και πιθανόν πολύτιμο έργο σύγχρονης τέχνης, αλλά κάτι πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό του αντικείμενο. Πρόκειται για ένα περίτεχνο, παλαιό κουτί φαρμάκων του 1700, που εκείνος αγαπούσε πολύ.

    Φυσικά η παιδεία της και οι γνώσεις, μεγαλώνοντας ανάμεσα σε έργα τέχνης, την έχει κάνει ιδιαίτερα φιλότεχνη, γνώστρια αξιών και ποιότητας της Ιστορίας της τέχνης και δεινή συλλέκτρια, που δεν κοροϊδεύεται από αετονύχηδες με τίποτα.

    Κατά τα άλλα, αγαπά την όπερα, τα τραγούδια του Μαραβέγια, γυμνάζεται πολύ και κάνει πιλάτες, διαβάζει τα νέα στο διαδίκτυο καθημερινά, αλλά και λογοτεχνία και Ιστορία στις 4 γλώσσες που μιλά άψογα, δηλαδή στα Γαλλικά, τα Αγγλικά, τα Ελληνικά και τα Τούρκικα. Η Αθηναία Μαρέβα έχει, λοιπόν, αισθήσεις και λέξεις και ιστορίες από την Αλεξάνδρεια, την Χίο, την Τήνο, την Σμύρνη, την Βαρσοβία, το Λονδίνο και φυσικά την Βοστώνη, την Νέα Υόρκη και το Παρίσι, που ήταν οι δικές της πόλεις ιδιωτικής μυθολογίας.

    Ο πατέρας της ζει στο Λονδίνο και είναι γνωστός συλλέκτης σπουδαίων έργων τέχνης, σπάνιων νομισμάτων και πολύτιμων γραμματοσήμων. Κάποτε σπούδαζε στην Ελβετία Ιατρική. Εκεί, έχει ως συμφοιτήτρια την Ήβη, που ως η Ελληνίδα θεά που φέρει το όνομα της, ήταν η προσωποποίηση της νεότητας, της χάρης και της ζωντάνιας. Οι δυο γιατροί ερωτεύονται, παντρεύονται, γεννούν την Μαρέβα, χωρίζουν. Ο παππούς Φίλιππος, ήδη από το 1956 και αφού υπήρξε πρόεδρος του νορβηγικού κολοσσιαίου νηογνώμονα Det Norske Veritas, έχει επιστρέψει και ζει στην Ελλάδα.

    οικογενεια μητσοτακη
    Από αριστερά προς τα δεξιά: Η μικρή κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δάφνη, η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η μεγάλη κόρη του, Σοφία και η πεθερά του, Ήβη Γόντικα.

    Στην χώρα, αυτή, λοιπόν, μεγαλώνει με την γιαγιά, Μαίρη Άνταμς, να την διαμορφώνει, μαζί με την δυναμικότατη και μπροστά από την εποχή της μητέρα της, την Ήβη Γόντικα, που δούλευε πολύ. Η μητέρα της, γυναίκα με προσωπικότητα που εντυπωσιάζει και διάσημη καλλονή, κάνει στον επόμενο γάμο της άλλο ένα παιδί, τον αγαπημένο αδελφό της Μαρέβας, τον Γιώργη, ο οποίος ασχολείται με τα χρηματιστηριακά και που για αυτόν η αδελφή του έχει εκμυστηρευτεί πως είναι ο άνθρωπος που πάντα μετρά την γνώμη του και ακούει τις συμβουλές του.

    Η μητέρα μαθαίνει στην Μαρέβα να βάζει τις σπουδές και τη γνώση σκοπό και να μη αποδέχεται περιορισμούς και εμπόδια κοινωνικά ή γιατί είναι γυναίκα. «Ήμουν συγκεντρωμένη στις σπουδές», έχει πει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις στο περιοδικό «L’Officiel», πριν πολλά χρόνια, «… δεν είχα καιρό να ασχοληθώ με τίποτε άλλο, παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω. Τα χρήματα στη ζωή του ανθρώπου δεν παίζουν καθοριστικό λόγο. Σήμερα τα έχεις και αύριο κάτι συμβαίνει και τα χάνεις. Αυτό που ποτέ δεν χάνεται είναι οι σπουδές, η μόρφωση».

    μητσοτακης
    Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη

    Ρίχνεται με όλες της τις δυνάμεις στο διάβασμα και… θριαμβεύει! Σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο Boston College, που ιδρύθηκε το 1863 και είναι διάσημο για τις ελεύθερες απόψεις του και την έμφαση στις κλασσικές και ανθρωπιστικές σπουδές, στα αρχαία Ελληνικά και στα Λατινικά. Κάνει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία στο Columbia, στο θεωρούμενο από πολλούς ως το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Κάνει δεύτερο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard, στο διασημότερο, παλαιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α., που απ’ το 1636 θεωρείται το σημαντικότερο του σύγχρονου κόσμου.

    Κυριάκος: Ο γιος μεγάλης πολιτικής οικογένειας, που δούλεψε πραγματικά και με επιτυχία!

    Ο Κυριάκος γίνεται εκείνος που καθοδηγεί, στο απαιτητικό Harvard, την Μαρέβα. Οι δύο τους είναι φίλοι για αρκετό διάστημα, πριν ανακαλύψουν πως δεν τους αρκεί μόνο αυτό. Εκείνος, μετά τα αριστεία και τα βραβεία στο θρυλικό πανεπιστήμιο, θα συνεχίσει τις σπουδές του στο διάσημο Stanford, στην Καλιφόρνια, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων, για να τις ολοκληρώσει ξανά πίσω στο Harvard Business School, στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

    Θα εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής στην «Chase Investment Bank» και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων «McKinsey and Company», στο Λονδίνο και πίσω στην Ελλάδα, ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων, στην «Alpha Ventures» της «Alpha Bank» και στη συνέχεια στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών», την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital.

    μητσοτακης
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη μητέρα του, Μαρίκα.

    Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του, το 2003, από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow». Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει αποκαλύψει ότι προσπαθεί να υιοθετήσει τα μυστικά μακροζωίας του πατέρα του, δηλαδή τον μεσημεριανό ύπνο, το κρητικό λάδι και το μέλι, αλλά όσον αφορά στον υπνάκο στη μέση της ημέρας, είναι ακατόρθωτος, μιας και «το δικό μας πρόγραμμα είναι πιο πιεστικό. Ωστόσο, ακολουθώ υγιεινή διατροφή, όπως να τρέφομαι με ελαιόλαδο και μέλι. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην φορτωνόμαστε με άγχος.

    Ο πατέρας μου πάντα ξυπνούσε και έλεγε «τι δημιουργικό μπορώ να κάνω σήμερα;». Αγαπά το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και το σκι, φυσικά την Κρήτη και την Μαρέβα, που τότε και για δώδεκα χρόνια εργάζεται ως σημαντικότατο στέλεχος της Deutsche Bank. Αργότερα, βέβαια, η κοσμοπολίτισσα και περίκομψη γυναίκα θα ιδρύσει την MG Capital Advisors S.A., μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, και την Eternia Capital Advisors, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund. Έχει γραφεί και τονίζεται το πόσο δραστήρια και ευφυέστατη είναι στις επιχειρήσεις, το περιστατικό για την δράση της ως στην Endeavor S.A., μια εταιρεία με έδρα την Αμερική, που με δική της πρωτοβουλία κατάφερε να δημιουργήσει και το ελληνικό παράρτημα.

    μητσοτακης
    Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη

    Αύγουστος, όλο ζέστη να έρχεται από τον ακίνητο Βόσπορο, ήταν, όταν βρισκόταν σε ένα επιχειρηματικό γεύμα στην Κωνσταντινούπολη και άκουσε για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για την αμερικανική εταιρεία Endeavor που θεωρείται leader στον τομέα της συμβουλευτικής σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Γυρνώντας στην Αθήνα, πριν ακόμα αδειάσει τη βαλίτσα της, τηλεφωνεί στον γενικό διευθυντή της εταιρείας στην Αμερική, του προτείνει να κάνει επιχειρηματικό πλάνο και εκείνος της λέει να το δουν από κοντά. Ετοιμάζει ταχύτατα το απαιτητικό business plan και σχεδόν διακτινίζεται στη Νέα Υόρκη. Η Endeavor Greece είναι γεγονός και μέσα σε δύο μήνες έχει ήδη στήσει το διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον εφοπλιστή Μιχάλη Χανδρή.

    Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Μαρέβα απ’ το να πετύχει τους στόχους της. Όμως, είμαστε σε ένα άλλο σημείο της ιστορίας της ζωής της. 1997. Αγία Ειρήνη! Μικρό εκκλησάκι, γνωστό και ως «Ρηνάκι», στη Ναυάρχου Νικοδήμου, στην Πλάκα. Ο Κυριάκος γαμπρός και ευτυχισμένος δένει τη ζωή του με την Μαρέβα, νύφη εντυπωσιακή, με δημιουργία του οίκου Φαλιάκος και χτένισμα από τον Βαλεντίνο.

    μητσοτακης
    Στον γάμο του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη. Δίπλα στον Κυριάκο, η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη και δίπλα στην Μαρέβα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο πεθερός, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, είχε αδυναμία στην νύφη του, εκτιμούσε το μυαλό της, τις σπουδές της, το ψύχραιμο χαρακτήρα της, τη μεθοδικότητα της, την ειλικρίνεια της και εκείνο το κοινό σημείο που είχε με την σύζυγο του, την εκρηκτική Μαρίκα και που είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Κυριάκος πως χαρακτήριζε και τις δυο. Μιλούσαν ειλικρινά και χωρίς περιστροφές. «Η Μαρέβα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Είναι δυναμική, λέει την άποψή της και μερικές φορές τη λέει έξω από τα δόντια. Ταυτόχρονα είναι γλυκιά, τρυφερή και εκπέμπει ιδιαίτερη καλοσύνη. Προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η Μαρέβα και η μητέρα μου θα είχαν μια άριστη σχέση».

    Εκείνη, σε αυτή την περιβόητη για την σπανιότητά της συνέντευξη στο «Officiel» λέει πως «στην πρώτη μας συνάντηση ήμουν επιφυλακτική. Όμως, η μητέρα του Κυριάκου με δέχθηκε με τη ζεστασιά της μάνας, σαν να ήμουν ήδη μέλος της οικογένειας. Με έκανε να αισθανθώ δικός τους άνθρωπος». Ο γάμος τους είναι αρμονικός, με κοινά ενδιαφέροντα, πολλή αγάπη και κατανόηση. Εντυπωσιάζουν με τις βενετσιάνικες μάσκες τους και το κέφι τους στο θρυλικό αποκριάτικο πάρτι του Κώστα και της Χριστιάννας Καίσαρη, το 2000, στο Ekali Club. Ταξιδεύουν πολύ. Συναντούν συχνά τους φίλους τους στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο, στο Παρίσι. Περνούν τα καλοκαίρια στο Ακρωτήρι, σε θάλασσες όλο ήλιο, παιδικές φωνές και όλους τους Μητσοτάκηδες συγκεντρωμένους σε γιορτινά τραπέζια. Και από ζευγάρι είναι πια οικογένεια…

    μητσοτακης
    Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη με τα παιδιά τους

    Ο πρωθυπουργός που χάθηκε στις αγκαλιές και τα δάκρυα των παιδιών του

    Λίγους μήνες μετρά ο γάμος του Κυριάκου και της Μαρέβας στο «Ρηνάκι της Πλάκας», όταν γεννιέται η κόρη τους, η Σοφία. Και επειδή ο χρόνος περνάει δίχως να εξετάζει τη δική μας διάθεση και ψυχολογία, εκείνο το μωράκι, στο οποίο είχε τρελή αδυναμία ο παππούς του, ο Κωνσταντίνος, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη να βρίσκεται στην σπουδαία στιγμή του παιδιού, μιας και ο πατέρας βρίσκονταν στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, που τον ανέδειξε πρωθυπουργό.

    Το ζευγάρι, μετά τη Σοφία, αποκτά τον Κωνσταντίνο, φοιτητή και αυτόν σήμερα στις ΗΠΑ και την μικρότερη τους, τη Δάφνη. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου είπε πως η μικρή του Δάφνη μιλάει δυνατά και πολύ εκφραστικά και για αυτό του θυμίζει τη μητέρα του, Μαρίκα, ενώ ο γιος του, Κωνσταντίνος, έχει το χιούμορ του παππού του, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    μητσοτακης
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους, Δάφνη, Σοφία και Κωνσταντίνο σε παλαιότερη στιγμή τους.

    Στην Σταματίνα Τσιμτσιλή, πάλι, είχε παραδεχτεί πως όσον αφορά στην κριτική «πολιτικά πολύ πιο σκληρός είναι ο Κωνσταντίνος. Με βοηθάει να καταλάβω πώς βλέπει ένα νέο παιδί τον κόσμο.

    Η Δάφνη είναι η πιο αδικημένη από το γεγονός ότι μου απορροφά πολύ χρόνο αυτό που κάνω. Μου λέει αρκετές φορές ότι «γιατί δεν έκανες μια διαφορετική δουλειά». Ξεκλέβω, πάντως, λίγο χρόνο για να περνάω μαζί της. Την παίρνω αρκετές φορές μαζί μου και κάποιες φορές διαβάζουμε μαζί. Πάντως, πήγαινα πάντα στις γιορτές του σχολείου. Δεν έχω χάσει σημαντικές στιγμές των παιδιών μου».

    Και ούτε εκείνα χάσανε την σημαντική στιγμή του πατέρα τους! Ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν πολιτικά με τον Κυριάκo Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μην ένιωσαν τρυφερότητα απ’ τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν αγκαλιές, συγκίνηση, αποδοχή, υποστήριξη, χαρά, περηφάνια ανάμεσα στα παιδιά και στον πατέρα, στο ζευγάρι, στην οικογένεια, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του ως πρωθυπουργού, αλλά και την ώρα που, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, βλέπουν την πρώτη, επίσημη εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic για τις εκλογές.

    Οι φωτογραφίες που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κλαίει στην αγκαλιά του πατέρα του και η έκφραση εκείνου, η χαρά των κοριτσιών και το φιλί στο μέτωπο της ευτυχισμένης Μαρέβας κλονίζουν και τον πιο κυνικό εξ ημών…

     

    μητσοτακης
    Ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη με τα παιδιά τους, Κωνσταντίνο, Δάφνη και Σοφία

    Μια κρίση που δεν άφησαν να φανεί

    «Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα», έχει παραδεχτεί η Μαρέβα για τον εαυτό της και ο δυναμισμός της, όπως και τα επαγγελματικά επιτεύγματα της είναι γνωστά και διακεκριμένα, ενώ έχει αναδειχθεί κορυφαία σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά και τραπεζικά περιβάλλοντα. Είναι γνωστό πως το ζευγάρι για 5 ολόκληρα χρόνια έμεινε χωριστά, όμως εξακολουθούσε να διατηρεί μια τόσο άψογη, στενή σχέση, με καθημερινή και πολιτισμένη επαφή, όπου η διάσταση τους πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα παιδιά.

    Σε τηλεφωνικές δηλώσεις της, η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στην δημοσιογράφο Τζένη Αγιανδρίτη, έχει πει πως «ήταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει κάποια στερεότυπα. Έτσι, λοιπόν, σχετικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις, το μόνο που ακούς πάντα είναι ότι «φταίει η γυναίκα». Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν στο κοινωνικό κομμάτι, μια που διάφοροι άνθρωποι με κοιτούσαν κάπως περίεργα. Αλλά οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, ο αδελφός μου (Γιωργής Παπαζήσης) , μού στάθηκαν πάρα πολύ σε αυτό.

    μητσοτακης
    Ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη με τα παιδιά τους, Σοφία, Κωνσταντίνο και Δάφνη

    Ο Κυριάκος φρόντιζε να έρχεται κάθε μέρα σπίτι, όπου φυσικά έβλεπε τα παιδιά και έτρωγε μαζί τους κι έτσι αυτά δεν νομίζω ότι είχαν καταλάβει και πάρα πολλά. Πολύς κόσμος με ρωτούσε γιατί χωρίσαμε αφού ήμασταν τόσο «τέλειο ζευγάρι, τόσο τέλεια οικογένεια». Κι όμως, σήμερα λέω ότι αυτό έπρεπε να γίνει, διότι υπήρχαν πάρα πολλά κακά κομμάτια, πολλές αρνητικές δυνάμεις, οπότε όλα αυτά έπρεπε να μπουν στη θέση τους. Και ο ένας να μπει στα παπούτσια του άλλου».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου, απόλυτα ειλικρινά και εντελώς ασυνήθιστα για πρωταγωνιστή άνδρα της πολιτικής δηλώνει πως: «Περάσαμε μια δυσκολία με την Μαρέβα. Βρεθήκαμε χώρια 5 χρόνια, δεν είχαμε πάρει όμως διαζύγιο. Είχαμε πάντα καλή σχέση. Τελικά και οι 2 θέλαμε να κοιτάξουμε μπροστά και να βρεθούμε πάλι μαζί. Υπήρχε συναίσθημα. Υπάρχει βαθιά αγάπη και εκτίμηση, ο χρόνος καμιά φορά κάνει εκτίμηση. Είμαστε τώρα πιο καλά από ποτέ. Ξαναείδαμε τι είναι σημαντικό και καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Οι δύο μας και τα 3 παιδιά μας έχουμε μια όμορφη ισορροπία».

    Η αγάπη, λοιπόν, και η επικοινωνία είναι το μυστικό. «Κάναμε αρκετή δουλειά και χρησιμοποιήσαμε τις παραπάνω λέξεις πάρα πολλές φορές. Κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να ξαναβλεπόμαστε» δηλώνει η Μαρέβα, «αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια, γιατί τέλεια εικόνα σε έναν γάμο δεν υπάρχει. Όλοι έχουμε αδυναμίες κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος με αδυναμίες και επόμενο είναι να μου αρέσουν και οι αδυναμίες των άλλων. Κανείς δεν είναι τέλειος».

    μητσοτακης
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα και τα παιδιά τους, Δάφνη, Σοφία και Κωνσταντίνο στην ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός

    Ο Κυριακός Μητσοτάκης, κατά τη διάρκειας αυτής της προεκλογικής περιόδου, εξέπληξε τους Έλληνες με την διάθεση του να τους συναντήσει επικοινωνιακά άνευ στερεοτύπων, σε διαφορετικών ειδών εκπομπές, ακόμη και πιο «λαϊκών», ψυχαγωγικών, life style και όχι ενημερωτικών, ενώ η ειλικρίνειά του, η διάθεση να απαντάει χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, είναι μάλλον παροιμιώδης και μοναδική.

    Στον μεταμεσονύκτιο Γρηγόρη Αρναούτογλου είπε για την πενταετή διάσταση με την γυναίκα της ζωής του, μιλώντας για το ποιος έφταιξε. «Κατά κανόνα, όταν χαλάει μία σχέση, φταίνε και οι δύο. Σε ποια αναλογία; Παίζεται, δε θα φταίνε και οι δύο 50-50, αλλά φταίνε και οι δύο. Το θέμα είναι ότι έχεις το θάρρος να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις: Ωραία, δε δείχνω απλά το δάχτυλο –«φταις εσύ»- αλλά αναρωτιέσαι «μήπως έκανα και εγώ κάτι στραβό;». Προφανώς, δεν είναι όλοι οι γάμοι για να μείνουν».

    «Η πολιτική είναι σημαντική αλλά πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά και η γυναίκα μου»

    Ήταν σε διάσταση, αλλά τόσο πολιτισμένοι, που φροντίζουν για χάρη των πολύτιμων παιδιών τους να βγαίνουν έξω όλοι μαζί, να έχουν κοινές δραστηριότητες, να κάνουν και οι πέντε οικογενειακές διακοπές σε Τήνο και Πάτμο, να γιορτάζουν μαζί γενέθλια και ονομαστικές γιορτές, να βρίσκονται σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες.

    Το 2013 κυκλοφορούν φωτογραφίες της οικογένειας από διακοπές στην Πάτμο, οπού φαίνεται η τρυφερότητα ανάμεσα τους και γίνεται κατανοητό πως είναι και πάλι μαζί.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, εκείνη διαπρέπει σε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, στη μόδα, μιας και με τη φίλη της, Δήμητρα Κολοτούρα, δημιουργούν την Zeus + Dione, με σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα υψηλής αισθητικής, εμπνευσμένα από τα γλυπτά και τα αρχαία αγγεία της ελληνικής Ιστορίας, κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Έλληνες τεχνίτες, συνεχιστές μιας μακράς παράδοσης μέσα στο χρόνο. Τα φίνα κομμάτια της Zeus + Dione, διατίθενται πια σε 100 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Ντουμπάι, ενώ το βρετανικό περιοδικό «Monocle» ξεχώρισε την κομψότητα τους με σημαντικό αφιέρωμα.

    ‘Οπως έχει πει σε συνέντευξη της στο mononews.gr το 2017Η Ελλάδα θα κάνει come back όταν καταλάβουν όλοι ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και χωρίς παλινωδίες την ίδια της την ύπαρξη. Η πολιτική σταθερότητα αλλά και οι δομικές αλλαγές θα δώσουν χώρο στους Έλληνες να δημιουργήσουν και να δείξουν τί μπορούν, πραγματικά, να κάνουν. Χάρις στο Z+D γνώρισα τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Είναι μεγάλες και βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο στα αστικά κέντρα. Αναζητούν τρόπους να υπερβούν τα ασφυκτικά πλαίσια. Δεν ζητούν χάρες. Ζητούν μια ευκαιρία να δημιουργήσουν.”

    Δήμητρα Κολοτούρα και Μαρέβα Μητσοτάκη

    Όντας και πάλι μαζί μοιάζουν ανίκητοι, εδώ που τα λέμε. «Η πολιτική είναι σημαντική, αλλά πάνω απ’ όλα είναι τα παιδιά και η γυναίκα μου», λέει εκείνος σε συνέντευξη του. «Προσπαθώ να πηγαίνω στις περισσότερες περιοδείες του Κυριάκου, σε όσες μπορώ δηλαδή. Μέσα στη βδομάδα αφιερώνω τουλάχιστον δύο ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό, εκτός από το Σαββατοκύριακο που είμαι συνεχώς μαζί του», λέει εκείνη, ενώ ξεχωρίζει τη στιγμή που «δεν θα ξεχάσω μια γυναίκα που του είπε πρόσφατα σε μια περιοδεία μας «πω, τι λεβέντης είσαι εσύ, η τηλεόραση σε αδικεί!», ενώ τρυφερά λέει για τον σύζυγο της, πως «ο Κυριάκος είναι άνθρωπος αληθινός, είναι πολύ ανθρώπινος, δεν είναι υπερόπτης, είναι αληθινός και αρκετά γεμάτος. Δεν έχει ανασφάλειες και γι’ αυτό έχει και πολύ καλό κόσμο γύρω του».

    Όταν ο Κυριακός, που γνώρισε την Μαρέβα, σαν φοιτητές, στην αρχή μιας νιότης ελεύθερης και γεμάτης όνειρα, έγινε πρωθυπουργός της χώρας του και εκείνη κατάφερε να μεγαλουργήσει σε ό,τι καταπιάστηκε, εκείνος θέλησε δημοσιά στο Tweeter του να της πει: «Ευχαριστώ πολύ τη Μαρέβα για τη στήριξη» και μετά ξανά: «Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου… Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στη Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξή τους, δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ».

    μητσοτακης
    Μαρέβα και Κυριάκος Μητσοτάκης

    Και ενώ ψάξαμε λίγο την αρχή, εύκολα βρίσκουμε τον επίλογό μας, με μια φράση ενός ηγέτη, που δεν ανήκει στο πάνθεον των προσωπικών οσίων, που διαμόρφωσαν ιδεολογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Βλαδιμίρ Ίλιτς Λένιν, πως «η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας». Γιατί; Διότι σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε έντιμα και χωρίς υποκρισία σε όλους τους τομείς, ακόμη και αν αφορούσαν στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Και αυτό είναι δύναμη, σε όλες τις ιδεολογίες!



    ΣΧΟΛΙΑ