• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας «νέος Πάτσης» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Από «κρησάρα» θα περάσουν όλοι οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων για τις προσεχείς εκλογές, μετά από σχετική «εντολή» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κομματική «τριανδρία» (Μπρατάκος, Νέζης, Μαρινάκης) που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του πυρήνα του σχετικού φακέλου έως το τέλος του έτους.

    Το «πάθημα Πάτση» φαίνεται πως έγινε μάθημα και στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, με δεδομένη την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη στους κρίσιμους δείκτες των δημοσκοπήσεων (εθνικά-οικονομία- ασφάλεια) αντιλαμβάνονται ότι η μόνη περίπτωση να αντιστραφεί το θετικό για την κυβέρνηση κλίμα -εκτός βεβαίως από μια δραματική αλλαγή στα ενεργειακά ή και την πανευρωπαϊκή αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ακρίβειας στο πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων- είναι ένα πολιτικό ή ηθικό «αυτογκόλ», όπως αυτό που δέχθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για την …πολυσχιδή εξωκοινοβουλευτική δράση του βουλευτή Γρεβενών.

    Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού, όπου ήδη έχει αρχίσει η συγκέντρωση υποψηφιοτήτων με ισχυρό κοινωνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό αποτύπωμα, αλλά και στελεχών πέραν των στενών κομματικών ορίων της ΝΔ, που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, «εξετάζεται εξονυχιστικά ο βίος και η πολιτεία κάθε ενδιαφερόμενου προσώπου, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι γίνεται ακρίτως αποδεκτή κάθε πιθανή φήμη».

    Η στελέχωση των ψηφοδελτίων με φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα

    είναι αυτονόητο ότι αποτελεί την παράπλευρη-συμπληρωματική παράμετρο στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας, βεβαίως, θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το παραχθέν κυβερνητικό έργο, στη λογική «το είπαμε το κάναμε», σε αντιπαραβολή με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Στην κατεύθυνση αυτή στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο «πακέτο» των 68 μεταρρυθμίσεων που θα «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα, στους «μπλε φακέλους» του Υπουργού Επικρατείας Ακ. Σκέρτσου που συνεχώς επικαιροποιούνται. Κυρίως όμως, στους πόρους άνω των 11 δις ευρώ έως το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αποτελέσουν την κεντρική πηγή χρηματοδότησης των δεσμεύσεων του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Πόροι οι οποίοι αναμένεται ότι θα συμπληρωθούν από αυτούς που θα προκύψουν από το νέο αίτημα της Αθήνας- εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους- για επιπλέον χρηματοδότηση από το εν λόγω Ταμείο.

    Οι «αντι-Πάτσηδες»

    Σε αυτή τη λογική, στα πρόσωπα που αναμένεται ότι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ άλλων, φέρεται ότι ήδη συγκαταλέγονται οι κρητικοί Μιχάλης Μπλέτσας,  διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT, και Γιώργος- Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1) και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

    Αναλόγως άφθαρτο είναι και το προφίλ το Σπύρου- Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, του  Έλληνα με καταγωγή από το Μπρουρούντι της Αφρικής, ο οποίος, ίσως, αποτελέσει τον πρώτο έγχρωμο βουλευτή του Κοινοβουλίου, εφόσον εκλεγεί στη Β Πειραιώς, όπου οι πληροφορίες τον φέρουν να κατεβαίνει ως υποψήφιος.

    Στην ίδια κατηγορία – με το επιπρόσθετο «ατού» της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος- συγκαταλέγονται η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού, η οποία θα κατέλθει στην Ανατολική Αττική, η Δ. Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Α Πειραιώς, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για την οικογενειακή πολιτική, στον Δυτικό Τομέα και η Αθ. Οικονόμου, Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, η οποία ακούγεται για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκτός από την σημερινή ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, ακούγεται και το όνομα του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος, εφόσον το αποφασίσει, αναμένεται να βάλει κρίσιμα «γκολ» στην προσπάθεια ανανέωσης της εικόνας του κυβερνώντος κόμματος.

    Στη Μαγνησία «παίζει» και ο Γ. Ξηραδάκης, από τους ισχυρούς παράγοντες της Ναυτιλίας. Ενώ, στην Αρκαδία, μεταξύ άλλων, την τύχη του αναμένεται ότι θα δοκιμάσει ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας. Με ισχυρές πιθανότητες να υπάρχουν και για τον έτερο ακαδημαϊκό Ν. Μαραβέγια στην Κεφαλλονιά.  Στη Σάμο, επανέρχεται η υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και τα ευρωπαϊκά θέματα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται και η υλοποίηση εκστρατείας για τους Έλληνες του εξωτερικού– με την ενεργή συμμετοχή και της ΟΝΝΕΔ για την προσέλκυση νέων Ελλήνων της αλλοδαπής- καθώς και προσπάθεια να ανοίξει η ΝΔ  τα μητρώα και σε αυτόν το σημαντικό τομέα, με δεδομένα τα πενιχρά αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στο κανάλι LRT: Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση το συντομότερο για το θέμα της ενεργειακής κρίσης

    Μητσοτάκης: «Άνοδος 16 θέσεων για την Ελλάδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον»

    ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τον Πάτση



    ΣΧΟΛΙΑ