• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικός θρίαμβος με εντολή αυτοδυναμίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Εκλογές 2023

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έναν απόλυτο θριαμβευτή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δύο βαριά ηττημένους, τον Αλέξη Τσίπρα και τις δημοσκοπήσεις, ανέδειξαν οι χθεσινές εκλογές, που αποτέλεσαν μια «νίκη-σεισμό» για τη ΝΔ, «τον μεγαλύτερο μετά το 1981» όπως έλεγε στο mononews κορυφαίος συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

    Με τον εκλογικό χάρτη να βάφεται μπλε στο σύνολό του (πλην Ροδόπης), δηλαδή υπέρ της ΝΔ σε επιπλέον περιφέρειες από αυτές του 2019, με το κυβερνών κόμμα να επικρατεί ακόμα και στα περισσότερα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Μητσοτάκης, με την προσωπική νίκη που κατήγαγε, δικαιώνεται απολύτως για τη στρατηγική αυτοδυναμίας που ακολούθησε και για τη θέση ότι «υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης», αυτή της ΝΔ,. Για το θετικό αφήγημα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το διακύβευμα της σταθερότητας απέναντι στο διχασμό και την απαισιοδοξία, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

    Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις οι επόμενες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη προς την αυτοδυναμία επιταχύνονται, αρχής γενομένης από σήμερα οπότε αναμένεται η άμεση επιστροφή της πρώτης διερευνητικής εντολής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου η χώρα να βαδίσει προς τις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες και αυτές, επισπεύδονται και θα λάβουν χώρα στα τέλη Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 25 Ιουνίου.

    Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμα, αυτό μας ζήτησαν με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Μας ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει από την Ευρώπη. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που πρέπει να πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει να τις υλοποιήσει», είπε χθες στην πρώτη του δήλωση ο Πρόεδρος της ΝΔ, σκιαγραφώντας το πλαίσιο των επόμενων κινήσεών του.

    Η στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα

    Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά την τρομερή αποδοκιμασία -ακόμα και σε εκλογικές περιφέρειες που επέλεξε να δώσει τη «μάχη των Τεμπών», όπως οι Σέρρες όπου η ΝΔ έλαβε πάνω από 47% και ο ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο από 15% – περιορίστηκε να πει ότι ο εκλογικός κύκλος δεν έχει κλείσει και πως υπάρχει και δεύτερη εκλογική εντολή για την οποία «πρέπει να προετοιμαστούμε»

    Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πρέπει να γίνει δεύτερη ανάγνωση της δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρωτίστως της επίκλησης για άμεση σύγκλιση των συλλογικών οργάνων ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Όσο και του «πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη». Δήλωση η οποία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα, έστω και μετά από την επαναληπτική κάλπη, με δεδομένο τον έντονο σκεπτικισμό κορυφαίων στελεχών για τις προσωπικές ευθύνες του αναφορικά με την εκλογική πανωλεθρία.

    Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα σηματοδοτεί την ευρεία λαϊκή αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα και της στρατηγικής που επέλεξε, με κορωνίδα τα θέματα δημοκρατίας, διαφθοράς και κράτους δικαίου. Η πρόταση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που απορρίφθηκε, η επιλογή της τοξικότητας που στιγμάτισε πολιτικά και την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάστηκε, και η υπεράσπιση των πολιτικών ευεργετημάτων της απλής αναλογικής, της «νάρκης που έσκασε στα χέρια των εμπνευστών της», όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, φέρνουν τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ προ ενός πολιτικού κενού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επαναληπτική κάλπη και για το νέο διακύβευμα που καλείται να «εφεύρει». Αλλά και της στάσης που ο ίδιος θα κρατήσει απέναντι στις ιστορικές ευθύνες του.

    Αλλαγή των συσχετισμών στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης αλλάζει και τους συσχετισμούς στην αντιπολίτευση, κυρίως δε στις σχέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα περιορίζεται πλέον στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που αποδυναμώνει τα πολιτικά επιχειρήματα Τσίπρα και απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Παράλληλα, μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, μετά τη χθεσινή «πολύ μεγάλη βραδιά για τη Δημοκρατική Παράταξη, παρά τον ασύμμετρο πόλεμο που του έγινε», ωστόσο, το μείζον ερώτημα παραμένει: τι θα πράξει ο κ. Ανδρουλάκης με το «όχι Μητσοτάκης για Πρωθυπουργός» μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα- θρίαμβο αυτού τον οποίο ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ακατάλληλο να κρατήσει το τιμόνι της χώρας και ο κυρίαρχος λαός έδωσε καθαρή εντολή για το ακριβώς αντίθετο;

    Το ναυάγιο των δημοσκοπήσεων

    Ο δεύτερος μεγάλος ηττημένος των χθεσινών εκλογών είναι οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έπεσαν τελείως έξω, ως προς το εύρος της διαφοράς. Αν και κάποιοι κορυφαίοι δημοσκόποι επικαλούνται το γεγονός ότι δεν διάβασαν σωστά την κίνηση της κοινωνίας επειδή πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν απαντούσαν, ο σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας των ερευνών της κοινής γνώμης είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Η φωτεινή Ελλάδα νίκησε τη γκρίζα – Το ευχαριστώ στην σύζυγο και τα παιδιά του

    Αλέξης Τσίπρας: Προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα – Άμεση σύγκληση των οργάνων

    Ανδρουλάκης: Ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ανανεωμένο, δυνατό



    ΣΧΟΛΙΑ