• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της

    • NewsRoom


    Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

    Τόνισε δε ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να κυρωθούν όπως είπε. «Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η φωνή της Ελλάδας ακούγεται. «Έχει δυνατούς και σωστούς συμμάχους και αυτό μας δίνει πρόσθετη δύναμη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης επισημαίνοντας ότι δείχνει ότι στη χώρα αυτή δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο. «O πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται και ο πρόεδρος της Λιβύης έρχεται στην χώρα μας καθώς ήδη έχει εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για την συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να υπογράφει σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

    Ο Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του

    «Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος» είπε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες, πάντα όμως τις ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, έχοντας πάντα ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και είμαι σίγουρος πώς θα βγει σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει τη ρότα της προόδου που έχει χαράξει».

    Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

    Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο, τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ