• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σταθερότητα και κοστολογημένες λύσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στη στρατηγική της κατάκτησης του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού στην πρώτη κάλπη ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία σε πιθανές δεύτερες εκλογές επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας το κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ και αποδομώντας ταυτόχρονα σημείο προς σημείο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, ασκεί έντονη κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο αποδίδει «προσωπική εμμονή» μαζί του, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, δείχνει εφικτό το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, και μάλιστα με πλειοψηφία 157 εδρών.

    Η στρατηγική αυτή του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, εδράζεται στα ευρήματα κυλιόμενων μετρήσεων που διενεργεί το Μέγαρο Μαξίμου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, καταγράφονται  διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά πολιτών που ζητούν σταθερότητα με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτι περαιτέρω το πολιτικό αφήγημα της αυτοδυναμίας.

    Στις ίδιες μετρήσεις, αποτυπώνεται συνεχής βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, η οποία αξιολογείται από τους πολίτες περισσότερο θετικά και λιγότερο αρνητικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την οργή που ακολούθησε τα Τέμπη να έχει «αποσβεστεί».

    Στα ίδια focus groups, σύμφωνα με πληροφορίες, καθίσταται σαφές ότι μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων είχαν ψηφίσει ΝΔ στις εκλογές του 2019, την ώρα που η οικονομία – προνομιακό πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – επανέρχεται, μαζί με την ακρίβεια, στις πρώτες θέσεις των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

    Στην Κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, χωρίς να εφησυχάζουν, διαβάζουν με ικανοποίηση και το διευρυμένο προβάδισμα στην εκτίμηση ψήφου, στην παράσταση νίκης και τη διψήφια διαφορά στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός που συνεχίζει να έχει ο κ. Μητσοτάκης έναντι του κ. Τσίπρα, όπως αποτυπώνεται εξάλλου και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

    Η σύγκριση των δύο προγραμμάτων

    Στην κατεύθυνση αυτή, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε εκτενώς χθες στη συνέντευξή του στο STAR στη σύγκριση των δύο προεκλογικών  προγραμμάτων. Με έμφαση στην Υγεία, τη μείωση του κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού («έχουμε δει τα χειρότερα», εκτίμησε), την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για τη στεγαστική πολιτική των νέων, την εργατική νομοθεσία, την περαιτέρω διόρθωση των λαθών του «νόμου Κατρούγκαλου», την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά όχι οριζόντια, τις αυξήσεις των μισθών. Ενώ, υπογράμμισε ότι «από το 2023 θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ΕΕ. Εάν εφαρμόζονταν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κυάλι».

    Ο «αχταρμάς» της αντιπολίτευσης και η ψήφος εμπιστοσύνης μόνο με βουλευτές της ΝΔ

    Στη στρατηγική αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η διατήρηση στην ατζέντα των θεμάτων που σχετίζονται με σενάρια «κυβέρνησης ηττημένων» – ανοχής.
    «Δεν το συζητώ καν, δεν έχουν συμβεί πουθενά αυτά τα πράγματα», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του.

    Την ώρα που χρησιμοποιεί εκ νέου οξείς τόνους αναφορικά με τις αντικρουόμενες θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο ενδεχόμενο μεταξύ τους συνεργασιών. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα ”Δήμητρα”. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», εκτιμά.

    Αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία,  τη στρατηγική επιλογή του αναφορικά με τη διεύρυνση του κόμματος του οποίου ηγείται.

    Ενώ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποδοχής της πρότασης Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

    «Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε, στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, χωρίς ωστόσο να ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του.

    Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας και το εργοτάξιο του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για αύξηση μισθών και μείωση φόρων – Δεν θα αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης από μη εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές

    Μητσοτάκης από Αργοστόλι: Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις – Θέλω να με εμπιστευτείτε



    ΣΧΟΛΙΑ