• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης για ελληνικό τουρισμό: «Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά» – Προτεραιότητα η ασφάλεια

    • NewsRoom


    «Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά από ότι τα περιμέναμε», παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Cine Αίγλη στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της Ελλάδας για τον τουρισμό το 2020.

    «Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και επέφερε οικονομική κρίση, ελπίζουμε πρόσκαιρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε πως έτσι «δίνεται μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπου που ζούμε και εργαζόμαστε».

    «Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί και ακούσαμε συμβουλές ειδικών. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας επιτρέπει σταδιακά να επανερχόμαστε στη νέα οικονομική κανονικότητα απελευθερώνοντας σταδιακά διάφορους κλάδους» ανέφερε, τονίζοντας πως ειδικά ο τουρισμός , που πρόκειται για τον κλάδο που χτυπιέται πιο πολύ από όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί. «Η ελληνική οικονομία είναι πολλαπλώς εξαρτημένη από τον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Από 1η Ιουλίου θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε σχεδόν σε όλες τις χώρες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα έρθουν σε μια Ελλάδα που θα είναι ίδια αλλά ταυτόχρονα διαφορετική. Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων στον τουρισμό παραμένουν η πρώτη μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Πλεονέκτημα ότι το καλοκαίρι βρισκόμαστε έξω όπου οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης μειώνονται σημαντικά», πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι τους θα τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

    Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του τουρισμού,  αναγνώρισε απόλυτα πως υπάρχει «φόβος και αβεβαιότητα». Αλλά, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει κάνει ότι περνά από το χέρι της για να υποστηρίξει τον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις του τουρισμού να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που έχει δώσει η κυβέρνηση ώστε αν διαφυλαχθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίες είναι δυνατόν.

    «Η ευθύνη είναι συλλογική», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην καμπάνια «Restart Tourism», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Βρήκα πολύ ευρηματικό το σποτ. Τι τελικά είναι η Ελλάδα σε αυτόν τον κόσμο που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση. Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από τον ήλιο και τη θάλασσα».

    «Ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Το καλοκαίρι δεν είναι μια εποχή, είναι μια αντιληψη, μια ματιά στα πράγματα. Εύχομαι και ελπίζω το σποτ αυτό να είναι καλοτάξιδο. Η τουριστική σεζόν να πάει όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο α΄τρίμηνο, η οποία καταγράφηκε στο 0,9% του ΑΕΠ.

    «Τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο είναι σχετικά ενθαρρυντικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία συνάντησε την πανδημία με μια αναπτυξιακή ορμή από τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προέβλεψε πως το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο. «Ελπίζουμε ότι από το γ’ τρίμηνο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα».

    .



    ΣΧΟΛΙΑ