• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Διευρύνεται στο 25,6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σταθερά ανοδική πορεία της ΝΔ ακόμα και πάνω από τα εκλογικά της ποσοστά της 21ης Μαΐου, με τη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να ανέρχεται πλέον στο 25,6% στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΝΔ ανέρχεται στο 44,5% έναντι 18,9% του ΣΥΡΙΖΑ (41,9% έναντι 17,8% στην πρόθεση ψήφου αντιστοίχως). Ενώ στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

    Αν επιβεβαιώνονταν αυτά τα ποσοστά στην κάλπη, η ΝΔ θα λάμβανε 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 53, το ΠΑΣΟΚ 35 (με 12,4%), το ΚΚΕ 19 (με 6,9%), η Ελληνική Λύση 10 (με 3,7%), η «Πλεύση Ελευθερίας» 10 (με 3,7%-χάνει μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση) και η «Νίκη» 10 έδρες (με 3,1%).

    Διάθεση αλλαγής ψήφου στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση εκφράζει το 17,1% του συνόλου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 1 7,1 % και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα, μόλις το 5% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει διαφορετική επιλογή, επιβεβαιώνοντας το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της μέχρι πρότινος κυβερνητικής παράταξης (94,3%)

    Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, παρατηρείται εισροή 2,1% από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, 7,4% από το ΠΑΣΟΚ, 7,7% από την Ελληνική Λύση και 5% από τη «Νίκη»

    Τα δύο βασικά προβλήματα τα οποία θα κρίνουν την ψήφο των ερωτηθέντων είναι η σταθερότητα της χώρας (44,2%) και η οικονομία (25,1%).

    Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην πέμπτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών με μόλις 26,6% των θετικών απόψεων, πίσω από τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Ανδρουλάκη και την κα. Κωνσταντοπούλου. Πρώτος καταγράφεται πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 53,9% θετικών απόψεων.

    Για πρώτη φορά, και σε αυτή τη δημοσκόπηση, εμφανίζεται το κόμμα «Σπαρτιάτες» που υποστηρίζεται από τον Ηλ. Κασιδιάρη, με 2,1%.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΝΔ να διασφαλίσει μια ασφαλή πλειοψηφία

    Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων, το στοίχημα του τουρισμού, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και τη μετανάστευση.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως προσδοκεί πως στις κάλπες της 25ης Ιουνίου η ΝΔ θα διασφαλίσει μια ασφαλή πλειοψηφία που θα επιτρέψει στην νέα κυβέρνηση την αυτοδυναμία. Ο ίδιος θεωρεί πως η ΝΔ αρκεί να πετύχει  περίπου την ίδια δύναμη με την προηγούμενη βουλή, «158, 160 έδρες… Δεν χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω», όπως αναφέρει.

    Μιλώντας για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ανέφερε πως και να έχει η ΝΔ 180 βουλευτές, κάτι που θεωρεί απίθανο, δεσμεύεται πως οι όποιες συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν με τη συναίνεση και άλλων κομμάτων.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας για να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητες είναι οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν και στους δύο γονείς να δουλεύουν. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστε να παίρνεις μαζί σου το παιδί στη δουλειά και να ξέρεις ότι θα έχει μια δημιουργική απασχόληση. Διευρυμένο ωράριο για το δημοτικό. Προγράμματα όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς».

    Δεσμεύθηκε επίσης πως η κυβέρνησή του  θα εξακολουθήσει να στηρίζει το λαϊκό εισόδημα και  με στοχευμένες μειώσεις φόρων. «Θέλουμε το πορτοφόλι των εργαζομένων στην Ελλάδα να παχύνει. Είναι αυτό κεντροαριστερή ατζέντα; Εγώ θα την ονόμαζα παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους» τόνισε.

    Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «φαντάζονταν ότι η οργή, την οποίαν οι ίδιοι διακινούσαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανταπόκριση στην ευρύτερη κοινωνία. Οτι το σύνθημα «Μητσοτάκη γ@@@» ήταν πλειοψηφικό. Βαυκαλίζονταν πως νομοτελειακά θα επανέρχονταν στην εξουσία. Δίχως να έχουν προχωρήσει οι ίδιοι σε καμία εσωτερική ανανέωση. Είχαν μια ολόκληρη τετραετία στη διάθεσή τους για να επανεφεύρουν τον εαυτό τους και την άφησαν να πάει στράφι. Και τελικά έτρεξαν μια αντικειμενικά πολύ κακή καμπάνια».

    O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικά πίσω ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί; Γιατί φάγαμε στο κεφάλι τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Και ακόμα δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρέπει άρα να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Ανάπτυξη που να στηρίζεται σε επενδύσεις και σε εξωστρέφεια και όχι σε κατανάλωση. Η οποία ταυτόχρονα να μειώνει το δημόσιο χρέος, να μην είναι δηλαδή ανάπτυξη με δανεικά όπως εκείνη που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Που να δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων: στη σύγκλιση των μισθών και κυρίως στη στήριξη των χαμηλών μισθών. Που να έχει χαρακτηριστικά ψηφιακά και σίγουρα θα σέβεται το περιβάλλον».

    Όσον αφορά στη στήριξη των νέων ζευγαριών, ανέφερε πως «το βέβαιο είναι ότι τα νέα ζευγάρια πιέζονται πάρα πολύ, ιδίως εάν έχουν γίνει γονείς. Αυτό μας απασχολεί πολύ. Επιμένω ότι η λύση είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση της φορολογίας. Συν η υποστήριξη της εργαζόμενης οικογένειας. Στο ξεχωριστό υπουργείο που θα φτιάξουμε, ισότητας και οικογενειακής πολιτικής, θα εντάξουμε και τις πολιτικές της στέγασης. Για να δώσουμε περισσότερες ανάσες».

    Οι περιοδείες Μητσοτάκη

    Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιοδεύσει στη Σπάρτη και το Γύθειο με κυρίαρχα θέματα το μεταναστευτικό, την υγεία και την οικονομία

    Αύριο θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη στο Λαύριο

    Τη Δεύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πάτρα, στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και τη Φιλιππιάδα, την Τρίτη τη Χαλκιδική, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κύκλος των ομιλιών του προέδρου της ΝΔ θα κλείσει με την κεντρική ομιλία του στην Αθήνα, η οποία, αυτή τη φορά, θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Άρθρο Παρέμβαση: Γιατί ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος που διαθέτει τα 4Π

    Γιάννης Πλακιωτάκης για ναυάγιο Πύλου: Φτάνει πια με τα κυκλώματα τον αδίστακτων διακινητών

    Άκης Σκέρτσος: Ο Τσίπρας διχάζει τους Έλληνες και στοχοποιεί το Λιμενικό

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ