• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποτύχατε παντού και σε όλα και τώρα κοροϊδεύετε τον λαό

    • NewsRoom


    Με μια σφοδρή επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση πως “ψεύδεται” για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πως παράλληλα δεν έχει και καμία λύση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σέρνεται. Αποδομώντας λέξη προς λέξη τα καίρια αφηγήματα του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα.

    «Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ματαίωσαν την προεδρική εκλογή και όχι επειδή το ήθελαν οι δανειστές, όπως είπε ο κ. Βούτσης. Εσείς που είπατε τον Ιανουάριο ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε τότε το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο εργαλειοποιώντας την προεδρική εκλογή και ρίξατε την κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές. Μία ως αντιμνημονιακοί και μία ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη μας κοστίσατε 100 δισεκατομμύρια. Το κόστος της δεύτερης θα το πληρώνουν οι Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα, επί ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι η μόνη χώρα σε μνημόνιο. «Η οικονομία της χώρας σημειώνει τη χειρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Εκτός αν ο κ. Βούτσης εννοούσε κάτι άλλο. Ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι σήμερα, γιατί ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Με άλλα λόγια κάποιοι μπορεί να είναι ικανοποιημένοι, γιατί γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές. Πώς το είχατε πει κάποτε κ. Τσίπρα; Χρήσιμοι ηλίθιοι. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δε θα σας δώσει. Δε μάθατε κάτι από τα λάθη σας. Κάνετε τα ίδια πράγματα και περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματά. Είναι προϋπολογισμός αντιλαϊκός, άδικος. Ένας προϋπολογισμός φόρων. Η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος. Ψεύδεστε, δεν έχετε λύσεις και η Ελλάδα είναι εκεί που είναι. Ο προϋπολογισμός εύχονται οι πολίτες να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας»

    «Αποτύχατε παντού και σε όλα. Εξακολουθείτε να μην έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» «Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Ο προϋπολογισμός σας επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη πολιτική», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φέρνει έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας και πολλών φόρων.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως εδώ και 5 μέρες οι βουλευτές επαναλαμβάνουν 3 ανυπόστατους ισχυρισμούς. Πρώτον πως η οικονομία υπεραποδίδει, δεύτερον πως βγαίνουμε από τα μνημόνια και τρίτον πως όλα αυτά έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης πως η οικονομία δεν υπεραποδίδει καθώς η πηγαίνει χειρότερα από τις εκτιμήσεις, πως δεν θα υπάρχει καθαρή έξοδος καθώς ήδη έχουν ψηφιστεί μέτρα για μετά το 2018 και πως τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση πλήττουν τις κοινωνικές τάξεις.

    Το 2017 προβλέπετε πως θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη, λιγότερες δημόσιες επενδύσεις, χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και χαμηλότερο εμπορικό ισοζύγιο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το υπερπλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα υπεραπόδοσης αλλά υπερφορολόγησης και αυξημένων εισφορών.

    Ειδικά στο θέμα της ανάπτυξης η Ελλάδα αποτελεί αρνητική έκπληξη για όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρουν τα δεδομένα και οι διεθνείς οργανισμοί. Αντίθετα, υπάρχει υπερφορολόγηση , υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης. Η οικονομία δεν υπεραποδίδει αλλά πέφτει έξω, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή για μεγάλα και αχρείαστα υπερπλεονάσματα, που προέκυψαν από την υπερφορολόγηση, με σκοπό να μοιράσει μικρά επιδόματα σε μια λογική πελατειακού κράτους.

    Τα εσοδα των ταμείων αυξήθηκα συγκυριακά από τις διπλές εισφορές. Αντίθετα, δεν υπήρξαν σοβαρά έσοδα από τη πάταξη της διαπλοκής καθώς το κράτος εισέπραξε μόλις 100 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ώρα που υπολόγιζε έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    «Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν έκλειναν οι αλλαγές στην ιδιοκτησία των καναλιών. Όχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι αλλά παινεύεστε για αυτό».

    Αναφορικά με το αφήγημα περί καθαρής εξόδου, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο είχαν την ίδια επιτήρηση και τα ίδια δυσβάσταχτα μέτρα όπως θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη βάλει τη χώρα σε 4ο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ., με μείωση συντάξεων, με μείωση αφορολόγητου & με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. Για ποια «καθαρή έξοδο» μιλάτε λοιπόν, όταν υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018;», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο οι Ευρωπαίοι ονομάζουν ήδη «υβριδικό», επαναλαμβάνοντας πως οι Ευρωπαίοι μιλούν ήδη για «ενισχυμένη εποπτεία».

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα πως η χώρα πηγαίνει χειρότερα κάθε φορα που διαπραγματεύεται. Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική την είσοδο της Ελλάδας στο QE, ενώ όταν η χώρα δεν μπόρεσε να μπει στον μηχανισμό τότε άλλαξε στάση και δήλωσε πως δεν είναι κάτι το απαραίτητο. Μάλιστα αποκάλεσε «ψεύτη» και «κωλοτούμπα» τον Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα.

    Αναφορικά με την πορεία του 10ετους ομολόγου τόνισε πως είναι μεν θετική εξέλιξη αλλά υπενθύμισε πως την ίδια ώρα όλα τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών κινούνται πολύ χαμηλότερα από το ελληνικό.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως μεγάλες επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν υπερβολικά, μεγάλες επιχειρήσεις αποεπενδύουν από τη χώρα και πως μικρότερες επιχειρήσεις μεταναστεύουν φορολογικά στις γειτονικές χώρες. «Η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας που εχουμε πέσει έξι θέσεις στην σχετική λίστα. Σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν. Το Ελληνικό, Κασσιόπη, Αφάντου στην Ρόδου έχουν κολλήσει».

    Επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρεται, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Το πρόβλημά σας δεν είναι η ιδεολογία σας. Αμφιβάλω αν έχετε κάποια ιδεολογία. Σας το θυμίζουν κάποιοι παλιοί συνοδοιπόροι σας όπως Λαφαζάνης Κωσνταντοπούλου. Τι σας είπε η Κωνσταντοπούλου που εσείς την κάνατε Πρόεδρο της Βουλής; Λέει η Κωνσταντοπούλου ότι είστε εγκληματική κυβέρνηση που ταυτίζει την Αριστερά με την ρεμούλα την διαφθορά. Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας τα ατελείωτα ψέματα τα σας η βαθιά σας ανηθικότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Ποιους πλήττει η πολιτική σας;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τον τρίτο αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της. «Είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που φτωχοποιούνται. Διαλύετε συνειδητά την μεσαία τάξη».

    «Επιβάλλατε 27 νέπους φόρους, 21 περικοπες συντάξεων, μειώσατε 2 φορές το αφορολόγητο όταν ο Τσκαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί. Καταργείτε το ΕΚΑΣ, μειώθηκαν οι δικαιούχοι και ποσά εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιδόματος θέρμανσης. Εχετε πρόσθετα μέτρα 2 δις ευρώ. 150 χιλ στελέχη των ΕΔ θα δούν περικοπές. 2 εκατ. ελληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και κάθε κίνητρο να ζητούν αποδείξεις. 3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν την έκπτωση. Μειώνετε φαρμακευτική δαπάνη. Ποιους πλήτουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων ήταν 1,15 το 2014 και σήμερα 1,33. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος ενεργειακών προϊόντων, στα τσιγάρα, στην κινητή τηλεφωνία και τα χειρότερα είναι μπροστά/ Η μείωση συντάξεων του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Το τέταρτο μνημόνιο το δικό σας είναι μπροστά σας. Παράληλα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί. Αυτά τα κάνετε εσείς που φωνάζατε κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Λέτε ψέματα όταν λέγατε ότι προστατεύεται η κατοικία 300 χιλ. Δεν υπάρχει οριζόντια προστασία. Καταργήσατε την διάταξη που προστάτευε την πρώτη κατοικία εως 200 χιλ ευρώ.  Όλα τα άλλα είναι ντροπή να τα λέτε μπροστά στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους λόγω των δικών σας πολιτικών. Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απροστάτευτοι».

    «Αποκαλύψτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Ως κυβέρνηση δημιουργήσατε μία νέα ολιγαρχία για να συναλλάσσεστε μαζί της. Φτιάξατε στο Δημόσιο βιομηχανία γραμματέων, αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων και των κρατικών φορέων», συνέχισε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ