• Πολιτική

    Kύπρος: Αποχωρεί, με… αιχμές, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

    • NewsRoom
    κυπρος

    Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου


    Την επιθυμία του να διακόψει την πορεία του, ως κυβερνητικό μέλος, στο τέλος του χρόνου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλισταπως αν ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης του ζητήσει, μετά από αυτές τις δηλώσεις, να αποχωρήσει νωρίτερα, τότε θα το πράξει χωρίς καμία αντίρρηση.

    Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές κατά του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργου Γεωργίου, σχετικά με την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας, συγκρίνοντας την πορεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ της Συνεργατικής Τράπεζας και της Alpha Bank τα τρία τελευταία χρόνια, της οποίας Γενικός Διευθυντής ήταν ο κ. Γεωργίου.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία του επέρριψε πολιτικές ευθύνες για το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας, θα μπορούσε να κάνει μία σύγκριση μεταξύ των δύο τραπεζών, για να διαπιστωθεί αν «τα κατάφεραν καλύτερα ή χειρότερα, προτού καταλήξουν στα συμπεράσματά τους για την ανικανότητα ανθρώπων να διαχειριστούν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι μελέτησε το πόρισμα της Ερευνητικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι το κύριο συμπέρασμα είναι πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Τράπεζας απέτυχε να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γι’ αυτό φταίει ο υπουργός Οικονομικών. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη τράπεζες βεβαρημένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια προχωρούσαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, επειδή μεταβάλλονταν οι εποπτικές απαιτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί στο πόρισμά της πως άλλο η βιωσιμότητα και άλλο η ανάγκη προσαρμογής στα εποπτικά δεδομένα, τα οποία όπως είπε δεν παραμένουν στατικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάρης Γεωργιάδης: Έτσι η Κύπρος κατάφερε να βγει μέσα σε έναν χρόνο από την κρίση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον νέο διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα-Όλα τα ονόματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Κύπρου: Ο Μιχάλης Κολακίδης στην θέση του CEO;



    ΣΧΟΛΙΑ