• Πολιτική

    Κυπριακό: Έτοιμοι για τριμερή συνάντηση Αναστασιάδης – Ακιντζί

    • NewsRoom

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί


    Συνάντηση στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είχαν σήμερα ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο ηγέτες αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές και αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

    Στην ανακοίνωση των ΗΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικότερα το μέτρο που αφορά την τηλεφωνική διασύνδεση που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Προστίθεται πως οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν την εργασία των τεχνικών επιτροπών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και με στόχο να αποφασιστούν περαιτέρω ΜΟΕ με τη στήριξη των ΗΕ.

    Αναστασιάδης: Η σημερινή συνάντηση ήταν μέσα σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα

    «Η σημερινή συνάντηση ήταν μέσα σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    «Συμφωνήθηκε ότι η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που θα οδηγεί σε ένα  βιώσιμο κράτος με αρχές που διέπουν και τα υπόλοιπα 193 κράτη», ανάφερε. «Η πρόταση για αποκέντρωση βρίσκει πρόσφορο έδαφος», υπογράμμισε.

    Ήγειρε, όπως δήλωσε, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν συγκλήσεις που επιτεύχθηκαν αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο δεν σέβεται η Τουρκία. Επίσης ήγειρε θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που εντείνουν την ανασφάλεια των Ελληνοκυπρίων. Για το θέμα της μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε γιατί την απέρριψε και προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς τον κ. Ακιντζί.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου: «Αν θέλουμε να υπάρχει θετικό κλίμα και προοπτική, τα ΜΟΕ θα πρέπει να είναι ουσιαστικά, θέτοντας ζήτημα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊού», τόνισε.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί έθεσε την ανάγκη άρσης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ επίσης έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία επί του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα.«Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, παραμένουν ωστόσο οι σοβαρές διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί εμμένει στην πρόταση του για το φυσικό αέριο, χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε. Επιπρόσθετα, παραδέχτηκε ότι παραμένουν διαφωνίες στο ζήτημα της «εμμονής», όπως την χαρακτήρισε, της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια θετική ψήφο.

    Κληθείς να σχολιάσει την φράση περί της αίσθησης του επειγόντος που υπάρχει στην ανακοίνωση των Η.Ε, εκ μέρους των δυο ηγετών, δήλωσε ότι αυτή αφορά την ανάγκη άμεση τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές συνομιλίες.



    ΣΧΟΛΙΑ