• Πολιτική

    ΚΙΝΑΛ-Σέρμπος: Ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία αλλά χωρίς τους «λαγούς» της Γαλάζιας Πατρίδας

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος

    Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος


    Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος AKP για την ατζέντα του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, ανέφερε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά με συμπεφωνημένη ατζέντα.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκαϊ», τόνισε πως η ατζέντα θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική.

    Δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Αυτή τη στιγμή θα σας απαντήσω και με τη διττή ιδιότητα που έχω, ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ. Επί της αρχής, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από την άλλη όμως πλευρά και λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα συγκυρία, αυτό περιλαμβάνει μια ατζέντα συμπεφωνημένη, που έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο αν θέλετε επίπεδο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Και δεύτερον: δεν θα υπάρχουν -αν θέλετε- «λαγοί», που θα βγαίνουν, όπως οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την τουρκική ανθρωπογεωγραφία, ο «Χ» κύριος Τσελίκ, δεν λαμβάνει μόνος του μια τέτοια πρωτοβουλία. (…) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ένα ανανεωμένο αέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, στον πυρήνα του Δυτικού παραδείγματος, απέναντι στους αναθεωρητές όπως ο Ρώσος Πρόεδρος. Σε αυτή τη συγκυρία, το να ακούμε για «Γαλάζια Πατρίδα», από αυτούς που θέλουν να αναθεωρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ένα κακό προηγούμενο και δεν χρειάζεται καμία βιασύνη από ελληνικής πλευράς. Θέλουμε να ακούσουμε ποια ακριβώς είναι η ατζέντα της συνάντησης.»

    Διαβάστε επίσης:

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Βουλή: Αλληλεγγύη στις γυναίκες της Ουκρανίας

    Τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ανακοίνωσε ο Οικονόμου



    ΣΧΟΛΙΑ