• Πολιτική

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Βουλή: Αλληλεγγύη στις γυναίκες της Ουκρανίας

    • NewsRoom
    Νίκη Κεραμέως - Μαρία Συρεγγέλα - Λιάνα Κανέλλη - Νάντια Γιαννακοπούλου μιλάνε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Βουλή για τις γυναίκες της Ουκρανίας

    Νίκη Κεραμέως – Μαρία Συρεγγέλα – Λιάνα Κανέλλη – Νάντια Γιαννακοπούλου


    Στις γυναίκες της Ουκρανίας και στους αγώνες τους ενάντια στη ρωσική εισβολή, αφιερώθηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, κατά την ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής.

    Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες της Ουκρανίας, που όπως τονίστηκε, είτε παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, είτε μένουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, γίνονται σύμβολα αγώνα κι αντίστασης για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας.

    «Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τον κόσμο μας σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, με έναν πόλεμο να μαίνεται σε μία ευρωπαϊκή χώρα, με ένα ανθρωπιστικό δράμα να εκτυλίσσεται ενώπιόν μας. Τη στιγμή που μιλάμε, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες της Ουκρανίας βρίσκονται στον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας ασφάλεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Δεν μπορούμε παρά να αφιερώσουμε την ημέρα στις γυναίκες, αλλά και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό, ενώνοντας τη φωνή μας στο αίτημα για άμεσο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και απόλυτο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

    Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε ότι «σε αυτή την ιδιαίτερα φορτισμένη μέρα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα μία ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να επαινέσουμε τις εξαιρετικές γυναίκες που ηγούνται στη πρώτη γραμμή της προσφυγιάς, που γεννούν σε υπόγειους σταθμούς και στέκονται όρθιες με τεράστια δύναμη ψυχής».

    Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο και κάλεσε για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση που διοργανώνουν στο Σύνταγμα η ΟΓΕ και εργατικά σωματεία. «Η αληθινή αλληλεγγύη στις γυναίκες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Παλαιστίνης και όπου Γης είναι να μην υπάρχουν πόλεμοι», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας «την υποκρισία όλων εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο με τις Ουκρανές πρόσφυγες τις γυναίκες της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντά τους».

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Άννα Καραμανλή, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τον θαυμασμό της «σε όλες τις γυναίκες της Ουκρανίας που υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την πατρίδα τους». «Είναι ολόθερμη η αλληλεγγύη μας σε αυτές τις γυναίκες που αγωνίζονται για την κατάκτηση και εδραίωση της ειρήνης, που αντέχουν, δεν υποκύπτουν και αντιστέκονται σε κάθε απειλή», επισήμανε.

    Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στις «ηρωίδες γυναίκες της Ουκρανίας», εξέφρασαν επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ), Μαρία Αθανασίου (ΕΛ.ΛΥ) και Μαρία Απατζίδη (ΜεΡΑ25).

    Διαβάστε επίσης:

    Σακελλαροπούλου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στο μυαλό και στην καρδιά μας οι γυναίκες της Ουκρανίας

    Μητσοτάκης: Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση – Έρχεται το «κουμπί πανικού»



    ΣΧΟΛΙΑ