• Πολιτική

    Κερδίζουν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα τα Σκόπια – Τα σημεία της συμφωνίας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια


    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ως το μεσημέρι της Τρίτης, Τσίπρας και Ζάεφ έχουν συμφωνήσει στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija – Republic of North Macedonia). Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η γλώσσα θα ονομάζεται μακεδονική και οι πολίτες Μακεδόνες.

    Επιγραμματικά και σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες:

    1. Απαλείφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλυτρωτικές αναφορές περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
    2. Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
    3. Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
    4. Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης .
    5. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    Τι θα ακολουθήσει μετά τη συμφωνία

    • Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
    • Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
    • Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
    • Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29), όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, και με τη στήριξη της Γερμανίας.
    • Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου), στην οποία θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία», υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
    • Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
    • Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό, υπάρχει το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το Σκοπιανό.
    • Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Η λύση αυτή προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), όπως επεδίωκε η Αθήνα.

    Από την άλλη, η γειτονική χώρα κατάφερε να πάρει την μακεδονική ταυτότητα, όπως και τη μακεδονική γλώσσα, έστω και με την αναφορά ότι έχει σλαβική προέλευση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρά κατά Ζάεφ από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή η συμφωνία στα Σκόπια



    ΣΧΟΛΙΑ