ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρκετές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα από τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται στον κλάδο της μελισσοκομίας όπου αρκετοί παραγωγοί έχουν δει τα μελίσσια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.
«Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που υπέστησαν απώλειες θα αποζημιωθούν το ποσό που προβλέπει ο ΕΛΓΑ» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης προσθέτοντας ότι «όσοι δεν είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα λάβουν το 50% των αποζημιώσεων».
Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες είναι μικρές, με την πλειοψηφία των κοπαδιών να έχει μετακινηθεί σε ασφαλή σημείο, ενώ έχουν καεί πέντε στάβλοι.
Για τα κοπάδια που μετακινήθηκαν γίνεται μια προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ, με τη συμβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να διατεθούν κάποιες ζωοτροφές, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάθηκαν.
Όπως ανέφερε ο κ. Κελέτσης, στη φυτική παραγωγή «δεν εντοπίζονται πολλές καταστροφές, μιας και τα περισσότερα χωράφια είχαν αλωνιστεί, ενώ έχουν καεί ελαιόδεντρα».
Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός «ήδη σε περιοχές όπου έχει σβήσει η φωτιά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των καταστροφών» σημειώνοντας ότι «όσες καταστροφές δεν πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν μέσω κρατικής αρωγής».
Τέλος, επισήμανε ότι για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης «επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αλλά και τμήματα του στρατού, 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 59 οχήματα».
Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα του 112 στην Καβάλα για εκκένωση των οικισμών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.