• Πολιτική

    Και ξαφνικά «ρήγμα»! Έξαλλος δηλώνει ο Κοτζιάς με τον Μ. Νίμιτς: «Μη μιλάς για λογαριασμό μας»

    • NewsRoom


    Οι συνεχείς αναφορές του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για «απουσία ενστάσεων» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των Σκοπίων έφερε την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά. Όπως μάλιστα άφησε να διαρρεύσει το Υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Παρασκευής, οι δύο άνδρες είχαν μια μακρά και όπως φαίνεται έντονη συνομιλία, στην οποία ο κ. Κοτζιάς φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του.

    Το υπουργείο Εξωτερικών ήδη από την Πέμπτη είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τον κ. Νίμιτς, όταν από τα Σκόπια είχε δηλώσει πως η Αθήνα δεν έχει βάλει την παραμικρή ένσταση για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των Σκοπιανών ως «Μακεδόνων». Μια μέρα μετά, ο κ. Νίμιτς αποκάλυπτε πως το ζήτημα της ταυτότητας των Σκοπιανών δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την κατάληξη του ονοματολογικού.

    Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς, ξεκαθάρισε,  μιλώντας στο Euronews, πως ευελπιστεί να τελειώσει σύντομα το ζήτημα γιατί «η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σύντομα», δίνοντας έτσι μια ακόμα δικαιολογία στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για να επιτεθούν στην κυβέρνηση Τσίπρα, λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ταυτόχρονα διέψευσε, με αυτό τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό τα όσα υποστήριξε  ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ για πρωταρχικό μέλημα της Αθήνας να καταργήσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, παίρνοντας στο ζήτημα ξεκάθαρα θέση υπέρ της πΓΔΜ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για έντονη δυσαρέσκεια του κ. Κοτζιά, ο οποίος φέρεται να υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

    Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Nimetz στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

    Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρετίζει τη σημερινή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, «ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπέρ του συλλαλητηρίου η «συνιστώσα Κοτζιά», αλλά «κίβδηλοι πατριδοκάπηλοι» όσοι διαφωνούν με την Κυβέρνηση


    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάθιου Νίμιτς: Εκτός διαπραγμάτευσης η ταυτότητα των Σκοπιανών, δεν θα επηρεαστεί από το όνομα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δυσαρέσκεια ΥΠΕΞ με την αποκάλυψη Νίμιτς πως η Ελλάδα δεν θέτει θέμα ταυτότητας των Σκοπιανών



    ΣΧΟΛΙΑ