• Πολιτική

    Καραμούζης: Οι πέντε «δράκοι» για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Πέντε βασικούς καταλύτες – αλλά και πέντε «δράκους» – για την Ελληνική οικονομία παρουσίασε ο ο πρόεδρος της Eurobank και της Έλληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως «Eμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην Ελλάδα και μόνο έτσι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας».

    Ο κ. Καραμούζος επισήμανε πως οι πέντε αυτοί «δράκοι» της οικονομίας αποτελούν ζητήματα που το καθένα χωριστά και όλα μαζί από κοινού εγκλωβίζουν την οικονομία σε στασιμότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

    Οι πέντε βασικοί «δράκοι», όπως αναφέρει ο Προεδρος της Eurobank, είναι οι εξής:

    – το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος,
    – το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα,
    – το δυσλειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο,
    – τα δίδυμα προβλήματα πολυνομίας και κακονομίας
    – και οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

    Στον αντίποδα, ο κ. Καραμούζος παρουσιάζει πέντε αναπτυξιακούς καταλύτες που μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη και ειδοποιό διαφορά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.

    1. Η Ανάδειξη μιας Νέας Δυναμικής και Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

    H κρίση και οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομίες και την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, ανέδειξαν μια νέα γενιά επιχειρηματιών, μια νέα ελληνική δυναμική επιχειρηματικότητα, ανθεκτική στις προκλήσεις των ανοικτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.

    2. Η Συρρίκνωση του Οικονομικού Ρόλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Ο ρόλος και η επιρροή του δημοσίου τομέα στην οικονομία, π.χ. στην ενέργεια, τις τράπεζες, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, που στο παρελθόν αποτελούσαν ατμομηχανή ανάπτυξης, περιορίζεται δραστικά, σε βαθμό πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο.

    Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, μιας προστατευμένης επιχειρηματικότητας, εθισμένης στο εύκολο κέρδος και στην απουσία διαφάνειας και ανταγωνισμού.

    3. Ο Σταδιακός Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας.

    Η οικονομική παραγωγική δομή της χώρας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και των μεταρρυθμίσεων υπόκειται σε ένα βαθύ μετασχηματισμό της οικονομικής αρχιτεκτονικής της, με σημαντική μετατόπιση παραγωγικών συντελεστών σε δυναμικότερους τομείς.

    Δημιουργούνται υπό προϋποθέσεις νέες ευκαιρίες και επενδυτικές και παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

    4. Η Κοινωνία και το Πολιτικό Σύστημα Αλλάζουν, Γίνονται Σταδιακά πιο Φιλικά προς το Επιχειρείν, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τη Μείωση του Οικονομικού Ρόλου του Κράτους.

    Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

    Αυτός ο ηγετικός πόλος εξουσίας θα πρέπει να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και την ατροφική ανάπτυξη, κυρίως δε να πειστεί η κοινωνία ότι θα αποκομίσει μέρισμα επιτυχίας, οφέλη από τη δημιουργία, μιας σύγχρονης ανοικτής, ανταγωνιστικής και δίκαιης, οικονομίας αγοράς.

    5. Η Διάδοση των Νέων Κοινωνικών και Παραγωγικών Αξιών

    Υπάρχει μια σαφής στροφή της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς προς τις οικονομικές και κοινωνικές αξίες που καθιστούν την οικονομία εύρωστη, δυναμική και παραγωγική και την κοινωνία συνεκτική και υπεύθυνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: EBRD: Aνάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ