• First Top Stories

    Ιβάν Σαββίδης – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Όταν τέλειωσε η αγάπη…


    Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο. Κάποτε ο Ιβάν Σαββίδης και το Μέγαρο Μαξίμου είχαν μια σχέση αγάπης, τώρα αυτό που απέμεινε είναι ένα κυβερνητικό non paper με βαριές κατηγορίες για επιχειρηματικά συμφέροντα που απεργάζονται σχέδιο αποστασίας. Πότε όμως ήρθε η ρήξη στις σχέσεις και κυρίως γιατί;

    Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κατά το παρελθόν δεχτεί σφοδρή κριτική για φιλικές σχέσεις με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, το χθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, που έβλεπε συντονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων σε Βορρά και Νότο, με σκοπό την αποστασία βουλευτών και την πτώση της κυβέρνησης, ήταν η επισημοποίηση του διαζυγίου.

    Ο Ιβάν Σαββίδης μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν παντού: στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου παραδέχτηκε ότι έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» για να ανεβάσει το τίμημα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (πήρε το 67% του ΟΛΘ), στη «Σουρωτή», στη ΣΕΚΑΠ, όπου «πάγωσε» πρόστιμο κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, και σε πολλές άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες επί ελληνικού εδάφους, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

    Με λίγα λόγια, μέσα στην οικονομική δυσπραγία, η κυβέρνηση είχε βρει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη έναν άνθρωπο πρόθυμο να επενδύσει στη χώρα εν μέσω κρίσης, αλλά και να την στηρίξει μέσω της εισόδου στον χώρο των media.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα αγαστής συνεργασίας, ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας είχε φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, κυρίως μέσω του Πάνου Καμμένου, φωτογραφιζόταν συχνά με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και μιλούσε με θετικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε προβλέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εκλεγεί πρωθυπουργός.

    Το πράγμα όμως άρχισε κάποια στιγμή να στραβώνει με κάπως περίπλοκο τρόπο.

    Το όπλο, ο ΠΑΟΚ και το Μακεδονικό

    Οι στενές σχέσεις Μαξίμου – Σαββίδη φυσικά δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τις ΗΠΑ και ήταν ένα γεγονός που έφερνε εκνευρισμό στον αμερικανικό παράγοντα, όπως και ανησυχία για τον βαθμό διείσδυσης ενός συμμάχου του Πούτιν στην Ελλάδα.

    Ίσως αυτή ήταν η κύρια αιτία της απομάκρυνσης, που βρήκε αφορμή για να εκδηλωθεί με το πρωτοφανές περιστατικό της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη μέσα στο γήπεδο της Τούμπας με το περίστροφο στην τσέπη.

    Τότε στον ΣΥΡΙΖΑ χτύπησαν καμπανάκια για τις στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία αφενός για επικοινωνιακούς λόγιους αφετέρου και για τη στάση απέναντι στον ΠΑΟΚ, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, γεγονός που από μόνο του αποδυνάμωνε τον ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα.

    Πόσο μάλλον αν ο ΠΑΟΚ τιμωρούνταν σκληρά για την εισβολή του προέδρου του στο γήπεδο. Θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα στη δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρειο Ελλάδα, χώρια που η προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου έπεφτε στο κενό κοστίζοντας πολιτικά στην κυβέρνηση.

    Όλα τα παραπάνω γεγονότα διατάραξαν τις ισορροπίες και οι φίλοι έφτασαν να γίνουν εχθροί. Και με το χθεσινό non paper η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να απομακρυνθεί οριστικά από τον απρόβλεπτο επιχειρηματία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά η πλευρά Σαββίδη στα σενάρια περί «αποστασίας»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Σχέδιο αποστασίας» βλέπει τώρα η κυβέρνηση – Διαλύονται και τους φταίνε οι άλλοι



    ΣΧΟΛΙΑ