• Πολιτική

    Ιταλία: Απειλεί να στείλει πίσω στη Λιβύη 180 μετανάστες που πλέουν στα ανοικτά της Λαμπεντούζας

    • NewsRoom
    Ματέο Σαλβίνι

    Ματέο Σαλβίνι


    Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιζητεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, στο πρόβλημα με τους 180 μετανάστες που παραμένουν να πλέουν εδώ και 3 ημέρες στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ηγέτης της Λέγκα απειλεί πως θα οδηγήσει τους μετανάστες πίσω στις Λιβυκές ακτές.

    «Είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει με σοβαρότητα να προσφέρει στην Ιταλία χειροπιαστή βοήθεια, αρχής γενομένης από τους 180 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti είτε θα αναγκαστούμε να (…)συνοδεύσουμε σε ένα λιμάνι της Λιβύης τους ανθρώπους που σώθηκαν στη θάλασσα» δήλωσε σήμερα ο Σαλβίνι.

    Αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από την ΕΕ, η οποία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής δεν θεωρεί τη Λιβύη ως «ασφαλή χώρα», προϋπόθεση που επιβάλλεται από το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

    Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής παραμένει εγκλωβισμένο από την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λαμπεντούζα, καθώς δεν το έχει δοθεί άδεια ελλιμενισμού στις ιταλικές ακτές. Η ιταλική κυβέρνηση αξιώνει από τη Μάλτα να αναλάβει τους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό.

    Η κυβέρνηση της Μάλτας, που επέτρεψε την Τετάρτη να δέσει σε λιμάνι της το πλοίο Aquarius με 141 επιβάτες, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απάντησε ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθεια ενός μαλτέζικου πλοίου διότι ήθελαν να μεταβούν στη Λαμπεντούζα.



    ΣΧΟΛΙΑ