• Πολιτική

    Ισραήλ: Για ξέπλυμα χρήματος θα κατηγορηθεί ο δικηγόρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου

    • NewsRoom


    H ισραηλινή δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος πολλών προσώπων, ανάμεσά τους ο δικηγόρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για ξέπλυμα χρήματος, στην αγορά υποβρυχίων του στρατού από τη γερμανική εταιρία Thyssenmkrupp.

    Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε επίσης την πρόθεση του εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ενός επιχειρηματία που ενεργούσε με την ιδιότητα του αντιπροσώπου της γερμανικής αυτής εταιρίας στο Ισραήλ και ενός πρώην αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ για διαφθορά στην υπόθεση αυτή.

    Ο εισαγγελέας Αβισάι Μάντελμπλιτ είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Νετανιάχου για «διαφθορά», «κατάχρηση δημοσίου χρήματος» και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» σε ένα σύνολο τριών διαφορετικών υποθέσεων, που ονομάζονται φάκελοι «1000», «2000» και «4000».

    Συνεπώς σήμερα, η ισραηλινή δικαιοσύνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος πολλών προσώπων όπως ο δικηγόρος του Νετανιάχου, Νταβίντ Σίμρον, ο επιχειρηματίας Μάικλ Γκάνορ και ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Μαρόμ σε άλλη υπόθεση, που ονομάζεται φάκελος «3000».

    Ο γενικός εισαγγελέας «αποφάσισε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Γκάνορ, αντιπροσώπου του ναυπηγείου της Thyssenmkrupp στο Ισραήλ, του Ελιέζερ Μαρόμ, πρώην αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, του Νταβίντ Σέραν, πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, του Ελιέζερ Ζάντμπεργκ, πρώην υπουργού, του δικηγόρου Νταβίντ Σίμρον», ανακοίνωσε το υπουργείο.

    Στην υπόθεση «3000», η ισραηλινή αστυνομία είχε διεξάγει έρευνα που αφορούσε υπόνοιες για διαφθορά σε σχέση με την πώληση από τη Γερμανία στο Ισραήλ υποβρυχίων του στρατού και άλλων σκαφών που σχεδιάστηκαν από τον γερμανικό βιομηχανικό κολοσσό Thyssenmkrupp, αντί συνολικού ποσού σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η αστυνομία είχε ήδη ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2018 ότι διέθετε επαρκή στοιχεία ώστε η δικαιοσύνη να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος αρκετών υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου του Νταβίντ Σίμρον, δικηγόρου και εξαδέλφου του Νετανιάχου.



    ΣΧΟΛΙΑ