• Πολιτική

    Ισπανία: «Πόρτα» των Σοσιαλιστών στους Podemos – Προτιμούμε κυβέρνηση μειψηφίας

    • NewsRoom
    πεδρο-σαντσεθ-

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ


    Κλειστή την πόρτα της κυβέρνησης αναμένεται να κρατήσει ο Πέδρο Σάντσεθ στο Unidas Podemos, παρά το γεγονός πως οι Σοσιαλιστές δεν συγκεντρώνουν από μόνοι τους την απαραίτητη πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, οι Σοσιαλιστές θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το «Πορτογαλικό μοντέλο», παρά την μεγάλη επιθυμία των Podemos να συμμετέχουν σε αυτή (κάτι που θα τους βοηθούσε να ξεπεράσουν πιο εύκολα την μεγάλη πτώση των ποσοστών τους στις χθεσινές εκλογές).

    «Θέλουμε τέσσερα χρόνια ηρεμίας… για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία… θα προσπαθήσουμε να κυβερνήσουμε με τους 123 βουλευτές μας… ενισχυθήκαμε ως προοδευτική κυβέρνηση και ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μπροστά με τη μορφή που ξεκινήσαμε», τόνισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.  Η Κάλβο απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε συνεργασία με τους λαϊκιστές “Πολίτες” επαναλαμβάνοντας την γραμμή του Σάντσεθ ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανήκει στην αριστερά, αλλά και ότι «σεβόμαστε όλο τον κόσμο και μιλάμε με όλο τον κόσμο».

    «Θα είμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση, είμαστε η Αριστερά στην κυβέρνηση, και δώσαμε μάχη για αυτό μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να μην αφήσουμε αυτόν τον χώρο στο Unidas Podemos», συμπλήρωσε η Κάλβο στην Cadena Ser.

    Η Κάλβο έκανε σαφές πως πλέον το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι αυτό που κατέχει πλέον τον ηγετικό ρόλο στην Αριστερά και δεν έχει καμία πρόθεση να «αφήσει περιθώριο» στους Podemos. Κάτι το οποίο φάνταζε από πολλούς (μεταξύ των οποίων και o ΣΥΡΙΖΑ, το αδελφό κόμμα των Podemos στην Ελλάδα το οποίο έσπευσε να πανηγυρίσει για την νίκη της «προοδευτικής συμμαχίας της Ισπανίας») ως η επικρατέστερη λύση αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτιμά να κυβερνήσει με τους 123 βουλευτές του και την «εξωτερική στήριξη» των βουλευτών του Unidas Podemos, του ενωτικού αριστερού σχήματος της Καταλωνίας En Comù Podem, του μικρού αριστερού σχήματος της Βαλένθια Comprimis και του δεξιού κόμματος της χώρας των Βάσκων PNV και την αποχή τουλάχιστον της εθνικιστικής και αποσχιστικής Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, που πήρε από το En Comù Podem τη θέση του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλωνίας.

    Η Κάλβο υπενθύμισε επίσης ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριπλής κάλπης του Μαΐου, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ισπανία: Νίκη Σοσιαλιστών, «ιστορική» πτώση για Λαϊκό Κόμμα –  4οι οι Podemos, στη βουλή το Vox



    ΣΧΟΛΙΑ