• Πολιτική

    Ισπανία: Νίκη Σοσιαλιστών, «ιστορική» πτώση για Λαϊκό Κόμμα – 4οι οι Podemos, στη βουλή το Vox

    • NewsRoom

    Πέδρο Σάντσεθ


    O Πέδρο Σάντσεθ και οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως θα είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία. Ωστόσο, η νίκη τους αποδεικνύεται μερική καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 123 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.

    Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 66 έδρες (πτώση 15,9%, απώλειες 69 εδρών σε σχέση με το 2016), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με 57 έδρες. Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές. Μάλιστα οι Ciudadanos προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία.

    Οι αριστεροί Podemos εξασφαλίζουν μόλις 42 έδρες, καθώς τα ποσοστά του περιορίστηκαν σημαντικά (στις εκλογές του 2016 είχαν εξασφαλίσει 65 έδρες, πτώση 6,9%). Αντίθετα, εντός της βουλής εισέρχεται για πρώτη φορά το ακροδεξιό Vox, εξασφαλίζοντας 24 έδρες.

    Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 75,41%. Ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ