• Πολιτική

    Εισαγγελέας για Ανδρέα Γεωργίου: Να αναιρεθεί η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Να αναιρεθεί η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος προτείνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Η Ευσταθία Σπυροπούλου ζητά να γίνει δεκτή η αναίρεση που έχει ασκήσει ο κ.Γεωργίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, για παράβαση καθήκοντος. Ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ φερόταν, μεταξύ άλλων, να μην είχε ενημερώσει το Δ.Σ. της Αρχής για την αποστολή στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 στη Eurostat.

    Σε περίπτωση που το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση και αναιρέσει την καταδίκη των δύο ετών, τότε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος θα οδηγηθεί σε παραγραφή και ο Ανδρέας Γεωργίου δεν θα δικαστεί εκ νέου για αυτό το αδίκημα.

    Από ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται και η αναίρεση ή όχι της απαλλαγής του Ανδρέα Γεωργίου, αυτή τη φορά για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. Είναι η κύρια κατηγορία που αντιμετώπιζε για τη δικογραφία της τεχνικής διόγκωσης του ελληνικού χρέους με ψευδή στοιχεία που -κατά το κατηγορητήριο- έβαλε την Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων.

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο (δυο φορές μάλιστα), έχει απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου. Στο σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου αναφέρεται ότι στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Eurostat, που βεβαιώνει ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat.



    ΣΧΟΛΙΑ