• Πολιτική

    Εισαγγελική έρευνα για Novartis: Κατασχέσεις, άρσεις απορρήτου και νέα στοιχεία από το FBI


    Κατασχέσεις ηλεκτρονικών αρχείων, άρσεις τραπεζικού αλλά και τηλεφωνικού απορρήτου, νέες καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες και αναμονή για αποστολή νέων στοιχείων από το FBI συνθέτουν το παζλ των εισαγγελικών ερευνών για τη Novartis.

    Μετά την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, η  έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Οι εισαγγελείς συνεχίζουν να ψάχνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα και αναζητούν στοιχεία που θα δέσουν δωροδοκίες και τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

    Όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στη Novartis (όπως εγκρίσεις νέων τιμολογήσεων ή νέων κυκλοφοριών φαρμάκων της εταιρίας) οι οποίες, μάλιστα, φέρονται να βρίσκονται ήδη στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, συμπίπτουν χρονικά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για δωροδοκίες πολιτικών αλλά και τα ραντεβού με υπουργούς που καταγράφονται στα ημερολόγια που φέρεται να διατηρούσε ο τότε αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής.

    Αντίγραφα αυτών των ημερολογίων με προγραμματισμένες συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη παραδοθεί στους εισαγγελείς και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

    Οι ίδιες πηγές πάντως διαψεύδουν ότι οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, έχουν αποστείλει στις ελληνικές αρχές βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα που να αφορούν πολιτικά ή μη πολιτικά πρόσωπα. «Επί του παρόντος, ουδέν έχει αποσταλεί. Περιμένουμε κι άλλα στοιχεία, αλλά ότι αφορά πολιτικούς αμέσως θα διαβιβαστεί στη Βουλή», τόνιζαν.

    Την ίδια ώρα, δεκάδες αιτήματα για άρση τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία και Κύπρο. Αφορούν τόσο στον εδώ και ένα χρόνο γνωστό στις αρχές, τροφοδότη λογαριασμό της Novartis και επιπλέον σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και τρίτων εταιρίες που φέρονται να έπαιζαν το ρόλο «οχήματος» στη μεταφορά μαύρου χρήματος. Από τις ροές των χρημάτων, θα αναζητηθεί ενδεχόμενη διασύνδεση των μη πολιτικών με πολιτικά πρόσωπα.

    «Εκατοντάδες κατασχέσεις»

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της  Αστυνομίας βρίσκονται όλα τα κατασχεθέντα από τις έρευνες σε γραφεία και σπίτια εμπλεκομένων αλλά και στα γραφεία της Novartis. Η τελευταία έφοδος στην εταιρία έγινε πριν από 2 μήνες. Πολύ πλούσιο υλικό (σκληροί υπολογιστές, έγγραφα κλπ) χαρακτηρίζεται αυτό που κατασχέθηκε και οι αρμόδιες αρχές αισιοδοξούν ότι θα ρίξει φως σε διαδρομές μαύρου χρήματος.

    Για τους προστατευόμενους μάρτυρες αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι μπήκαν σε καθεστώς προστασίας όχι για να καταθέσουν για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά γιατί ήθελαν να δώσουν στοιχεία για τις άνομες πρακτικές της εταιρίας. Ήδη έχουν προσκομίσει στοιχεία στους εισαγγελείς (όπως τα φερόμενα ως ημερολόγια με τα ραντεβού του κ. Φρουζή). Έχουν πει ότι έχουν στη διάθεση τους κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία που προτίθενται να τα προσκομίσουν. Ο,τι αφορά πολιτικούς, θα διαβιβάζεται αμέσως στη Βουλή.

    Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι οι προστατευόμενοι ελέγχθηκαν για την αξιοπιστία τους πριν υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας. Λίγες ημέρες πριν δώσουν τις πρώτες  καταθέσεις τους υποβλήθηκαν (όπως έλεγαν οι αρμόδιοι) σε διάφορα τεστ, ακόμα και ψυχομετρικά σε συνεργασία με την Αστυνομία. Αναμένεται να κληθούν να δώσουν κι άλλες καταθέσεις  για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

    Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και μέσα από άλλες δικογραφίες, όπως αυτή για το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τα Panapa Papers. Παράλληλα από τα στοιχεία του FBI, ο αριθμός των εμπλεκομένων γιατρών που ελέγχονται πλέον για δωροληψία από την εταιρία φέρεται να έχει διπλασιαστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό είναι το υπόμνημα του Φρουζή για τη Novartis – Τι αποκαλύπτει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Τι έδειξε ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ σε 20 τέως στελέχη της Novartis

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βενιζέλος για Novartis: Βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνωμοσία κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος

     



    ΣΧΟΛΙΑ