• Πολιτική

    Εργοτάξια τον Σεπτέμβριο στην Αμφίπολη


    Εργοτάξια στήνονται από τον Σεπτέμβριο στον Τύμβου Καστά της Αμφίπολης ύστερα από την επιτυχημένη δρομολόγηση των μελετών και των απαλλοτριώσεων, διαδικασίες απαραίτητες για την ασφαλή υλοποίηση στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου.

    Δύο μελέτες, στατική και γεωτεχνική του ταφικού μνημείου ολοκληρώνονται εντός των ημερών και θα υποβληθούν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου, προκειμένου να αρχίσει αμέσως η διαδικασία δημοπράτησης.

    Ήδη έχει εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη από το ΚΑΣ και ακολούθησε η γεωτεχνική διερεύνηση γύρω από το ταφικό μνημείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Προχώρησαν όμως και οι απαλλοτριώσεις που είχαν ξεχαστεί εντελώς ως πέρυσι το καλοκαίρι και ήδη είναι στην τελική τους φάση με την δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ.

    Παράλληλα εκπονήθηκε νέο επικαιροποιημένο τοπογραφικό υπόβαθρο υψηλής ακριβείας του Τύμβου και της ευρύτερης περιοχής του από το τμήμα Τοπογραφίας  του ΑΠΘ ενώ έγινε  από την Διεύθυνση Αναστήλωσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Τύμβου υψηλής ακριβείας. Επίσης από το διάσπαρτο μαρμάρινο υλικό του περιβόλου το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα τον Τύμβο, αποδόθηκαν στις αρχικές τους θέσεις 39 μέλη στο νοτιοανατολικό τμήμα του, ενώ δρομολογείται άμεσα η τοποθέτηση 45 μελών δυτικά του Ταφικού Μνημείου στο πλαίσιο της εκκίνησης μιας πιλοτικής αποκατάστασης τμήματος του περιβόλου μήκους 12,5 μέτρων.

     Τέλος η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Γρηγόρη Τσόκα ολοκλήρωσε τη φάση της λεπτομερούς διασκόπησης στους τοίχους του διαφράγματος κάτω από τις Σφίγγες. ΄Ετσι διαπιστώθηκε η αρχική υπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης του δρ α Μιχάλης Λεφαντζή, ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ένα αντίστοιχο διάφραγμα με εκείνο που συναντάται στις «Καρυάτιδες» του μνημείου.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο αρχιτέκτονας Μιχάλη Λεφαντζής ενώ εξετάζουν τα σχέδια του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης



    ΣΧΟΛΙΑ