• Πολιτική

    Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ ετοιμάζονται για τη μάχη των πρόωρων εκλογών – Ποιοι μπαίνουν στα ψηφοδέλτια και ποιοι μένουν εκτός

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ, είπε μεν ότι πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, όμως προσέθεσε και κάτι για πρώτη φορά. Ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές», αλλά και περισσότεροι για το αντίθετο.

    Άφησε έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και από εδώ και πέρα ό,τι και αν πει, όλα θα ερμηνεύονται υπό το πρίσμα ότι οι εκλογές όπου να ‘ναι θα προκηρυχθούν. Υπό αυτές τις συνθήκες, άντε να δουλέψει κανένας υπουργός και άντε να μαζευτούν οι βουλευτές, που ούτως ή άλλως τρέχουν ήδη στις περιφέρειες τους και έχουν αρχίσει το κυνήγι του σταυρού.

    Γνωρίζοντας όλοι πως αυτές οι εκλογές θα έχουν δύο γύρους και πως ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό, προσπαθούν να κατοχυρώσουν μια καλή θέση είτε απέναντι στους συναδέλφους τους είτε απέναντι σε νέες υποψηφιότητες που φαντάζουν απειλητικές. Από την άλλη οι έδρες που αναμένεται να χαθούν και λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής αλλά και λόγω της φθοράς της ΝΔ κάνουν τον αγώνα ακόμα πιο σκληρό. Ουδείς θέλει να πιαστεί «στον ύπνο», καθώς η μάχη μεταξύ των συνυποψηφίων για την έδρα στη βουλή μπορεί να κριθεί ακόμη και για μια λίγες ψήφους.

    Αν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα ποια είναι τα στελέχη που κατεβαίνουν στο λεκανοπέδιο, θα καταλάβει  πόσο δύσκολη θα είναι αυτή η μάχη, με «έπαθλο» μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

    Επικρατείας, εξωκοινοβουλευτικοί κι αναγνωρίσιμοι

    Για κάποιους ,η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ετοιμαζόταν για την Α’ Αθήνας, όπου θα έμπαινε στη μάχη του σταυρού, αλλά φαίνεται ότι επικράτησε το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να τον εντάσσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου στην προεκλογική περίοδο να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον οποίον θα πρέπει να αφήσει ο Γιάννης Οικονόμου για να επιδιώξει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα.

    Στο Επικρατείας συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει και ο Θόδωρος Σκυλακάκης παρά τα σενάρια για κάθοδο στην Α’ Αθήνας ή την Αχαΐα. Εκτός ψηφοδελτίων, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φαίνεται να μένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δεν επιθυμεί να πολιτευθεί και θα έχει εξωκοινοβουλευτικό ρόλο. Τον ίδιο δρόμο φέρεται να επιλέγει και ο Άκης Σκέρτσος, που επίσης δεν θέλει να πολιτευθεί.

    Εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας προτάθηκε και στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει βουλευτής Χανίων και να είναι εκ νέου υποψήφια σε αυτή την περιφέρεια.

    Α’ Αθηνών

    Στην Α΄ Αθηνών αναμένεται να δοθεί δυνατή μάχη καθώς μία έδρα χάνεται αφού πάει στους απόδημους βουλευτές . Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό η ΝΔ στις επόμενες εκλογές εφόσον είναι πρώτο κόμμα να εκλέξει πέντε αντί επτά βουλευτές που εξέλεξε το 2019.

    Υποψήφιοι θα είναι σίγουρα οι Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Πιπιλή.

    Με βάση κρυφές δημοσκοπήσεις και έρευνες που έχουν στα χέρια τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρώτος με διαφορά στην Α’ Αθηνών είναι ο Βασίλης Κικίλιας με δεύτερη την Όλγα Κεφαλογιάννη. Στην τρίτη θέση είναι σταθερά πια ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πριν γίνει υπουργός είχε υποχωρήσει σε σχέση με την επιρροή που είχε το 2019. Στην τέταρτη θέση εμφανίζεται ο Άγγελος Συρίγος. Ο υφυπουργός παιδείας το προηγούμενο διάστημα έδειχνε τάσεις υποχώρησης και εμφανιζόταν ως ο αδύναμος κρίκος. Τώρα όμως σταθεροποιείται και φαίνεται πως η κρίση στην Ουκρανία και η εμφάνισή του στην τηλεόραση για αυτό το θέμα τον βοήθησαν.

    Για την συγκεκριμένη περιφέρεια, έχουν ακουστεί δύο ακόμα ονόματα, αυτό του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, εφόσον κατέβει στις εκλογές με σταυρό και εκείνο της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ αφού δεν αναμένεται να είναι για τρίτη φορά υποψήφια ευρωβουλευτής. Την πρόθεσή του να κατέβει στην Α’ Αθηνών έχει διατυπώσει και ο υφυπουργός πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

    Οι αναγνωρίσιμοι – ποιοι και που κατεβαίνουν

    Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς που δεν επιβεβαιώνει την κάθοδό του, αλλά όλοι ποντάρουν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Εκεί που θα γίνει μια πραγματική μάχη για τον σταυρό, όχι μόνο για την εκλογή αλλά και το πλασάρισμα των υποψηφίων. Αδιαμφισβήτητο φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο Νίκος Δένδιας μια και κανείς δεν μπορεί να τον απειλήσει. Τη δεύτερη θέση  φαίνεται πως κλειδώνει ο νεοεισερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν συνυποψήφιοί του, ο υπουργός που κάνει εντατικό προεκλογικό αγώνα, φαίνεται να λέει στα κοινά που προσεγγίζει «θέλω να μην έχω μεγάλη διαφορά από τον πρώτο».

    Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο Διονύσης Χατζηδάκης και στην τέταρτη η υφυπουργός μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης το προηγούμενο διάστημα είχε υποχωρήσει αρκετά στις έρευνες που διενεργούνταν λόγω και της σκληρής ατζέντας στο μεταναστευτικό που είχε υιοθετήσει.

    Όμως φαίνεται τώρα πως ανακτά ένα σημαντικό κομμάτι επιρροής λόγω και του διαφορετικού προφίλ που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα και έτσι είναι πιθανό να παλέψει με τον πρώην υπουργό, Χάρη Θεοχάρη για την πέμπτη θέση.

    Πάντως, η απλή αναλογική θα κοστίσει στη ΝΔ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις την απώλεια δύο έως τριών εδρών στο Νότιο Τομέα.

    Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη , ο οποίος θα δώσει σκληρή μάχη με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την πρώτη θέση. Η υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη στην Δυτική Αθήνα είναι και ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι συνεχίζει το άνοιγμα του κόμματος προς το κέντρο.

    Ο πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να μην είναι υποψήφιος στην Δυτική Αθήνα. Η ΝΔ θα κερδίσει σε αυτές τις εκλογές δύο έδρες από τις τρεις που είχε στις προηγούμενες.

    Στην Δυτική Αττική οι έρευνες δείχνουν αρκετά ανεβασμένο τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κότσιρα, όμως την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει ο Θανάσης Μπούρας με τρίτο τον Ευάγγελο Λιάκο.

    Πιο ομαλή είναι η κατάσταση στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας όπου η μάχη θα δοθεί κυρίως μεταξύ των υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και των Θ. Ρουσόπουλου, Γ. Κουμουτσάκη, Δημήτρη Καιρίδη και της Ζωή Ράπτη.

    Αδιαμφισβήτητο φαβορί έχει και η ανατολική Αττική τον υπουργό εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ο όποιος σε όλες τις έρευνες εμφανίζεται καθαρά πρώτος με δεύτερη τη Γεωργία Μαρτίνου για την οποία οι πληροφορίες λένε πως θα είναι ξανά υποψήφια.  Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία ο Γιώργος Βλάχος, ενώ η νέα δυνατή είσοδος στην περιφέρεια είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας που πλησιάζει τον κ. Βλάχο, αλλά παραμένει προς το παρόν στην τέταρτη θέση με πολύ πιθανή την ανατροπή.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο Παρέμβαση: Η υπόθεση Παππά, ιστορικό στίγμα εναντίον του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόωρες εκλογές – Τα δύο παραδείγματα Σημίτη που δείχνουν την ημερομηνία και η «ζαριά» του Μητσοτάκη

     



    ΣΧΟΛΙΑ