• Πολιτική

    Υποκλοπές: Μύλος οι θέσεις των κομμάτων για την εξεταστική – Ποιοι ζητούν χρονική διεύρυνση

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης


    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων η συζήτηση για τις υποκλοπές θα γίνει την Παρασκευή στην Βουλή. Από την άλλη, η συζήτηση για την εξεταστική σε ότι αφορά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και όχι μόνο θα γίνει την Δευτέρα.

    Σε ότι αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι απόψεις διίστανται, με άλλα κόμματα να θέλουν η Επιτροπή να εξετάσει μόνο τα τρία χρόνια της Διακυβέρνησης Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα να θέλουν τουλάχιστον δεκαετή χρονική διεύρυνση.

    Οι θέσεις των κομμάτων

    Από ότι φαίνεται λοιπόν από τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων οι απόψεις διίστανται ως προς την χρονική διεύρυνση.

    Η ΝΔ φέρεται να θέλει η Εξεταστική να διερευνήσει τι συνέβη στην ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας, ήτοι 2012-2022. Μάλιστα, διάφορα στελέχη της, σε συζητήσεις έχουν υπενθυμίσει τις δηλώσεις Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάννη Βαρουφάκη για την παρακολούθηση, όταν ήταν υπουργοί.

    Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξη του στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ για ότι αφορά την τριετία της Κυβέρνησης ΝΔ, καθώς επιθυμεί η εξεταστική να ερευνήσει μόνο την υπόθεση Ανδρουλάκη. Ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Ως προς την αναδρομικότητα έχει δηλώσει «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αναδρομικότητα ακόμα και αν αφορούσε άλλα κόμματα».

    Αξίζει να  σημειωθεί ότι έως τώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Τα ερωτήματα προς διερεύνηση που θέτουν οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη αφορούν αποκλειστικά την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και περιορίζουν την έρευνα στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, το κείμενο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρεται και την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2016, υπόθεση που είχε φέρει στο φως η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά δεν διερευνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

    Σε ότι αφορά το ΚΚΕ, από ότι φαίνεται θα κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση από το ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή. Ακόμη, χρονική επέκταση της έρευνας και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούν Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

    Το χρονοδιάγραμμα

    Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων έθεσε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα

    • Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη
    • Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής
    • Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη
    • Την Τρίτη 30/8 ή Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022).

    Διαβάστε επίσης

    Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Την Παρασκευή η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ