• First Top Stories

    Υποχωρεί η κυβέρνηση μετά από την σκληρή στάση των αγροτών


    Στο τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των αγροτών. Στις 10.30 το πρωί, την πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να περάσουν και εκπρόσωποι της Νίκαιας και του Προμαχώνα, που μέχρι στιγμής κράτησαν την πιο σκληρή στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 17-20 άτομα θα εκπροσωπήσουν 69 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση  του φορολογικού και του ασφαλιστικού θα προχωρήσει, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι μόνο 5%» και ότι “θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα».

    Τα αιτήματα των μπλόκων της Νίκαιας

    Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κάστας Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, θα βρίσκονται στη σημερινή συνάντηση, με τον πρωθυπουργό.
    Σύμφωνα με τους αγρότες τα πέντε αιτήματα τα οποία θα καταθέσουν στον κ. Τσίπρα θα είναι:
    1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
    2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
    3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
    4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
    5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

    Άνοιξε το μπλόκο στον Ισθμό

    Στο μεταξύ, άνοιξε από χθες το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Αθήνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό. Οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για 33 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

    Κλείνουν λιμάνια, εφορίες και τράπεζες σε Κρήτη και Μακεδονία

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι Αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα της Κρήτης. Σύμφωνα με την διευρυμένη σύσκεψη του συντονιστικού τους οργάνου που έγινε χθες αποφασίστηκε ότι ο νέος γύρος κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 06.30 το πρωί, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου και από εκεί θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει και στα Χανιά, στο εκεί υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό στα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες. Στην ίδια συνάντηση επανέλαβαν την απόφαση τους ότι δεν θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά τους οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων χθες το απόγευμα, αποφάσισαν σήμερα να καταλάβουν την ΔΟΥ Ξάνθης καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, την Παρασκευή το κτίριο της πρώην Νομαρχίας και σημερινής Αντιπεριφέρειας Ξάνθης και την προσεχή Δευτέρα το Τελωνείο της Ξάνθης, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματοποίηση συναλλαγών με τους πολίτες αλλά και την πρόσβαση των υπαλλήλων στα γραφεία τους.

    Επίσης αποφάσισαν ότι σήμερα, αύριο και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, η εθνική οδός Ξάνθης-Καβάλας στο ύψος της γέφυρας του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού θα παραμείνει ανοιχτή. Το Σαββατοκύριακο, προγραμματίζεται ωριαίος αποκλεισμός του συγκεκριμένου σημείου από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι.

    Κλειστό εξακολουθεί να  παραμένει το Τελωνείο της Νυμφαίας από αγρότες της Ροδόπης ενώ ο κόμβος του Ιάσμου πάνω στη Εγνατία Οδό κλείνει καθημερινά από τις 5 έως και τις 9 το βράδυ.

    Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

    Σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη οι εισαγγελείς εφετών σε όλη την επικράτεια παραγγέλλονται να ασκήσουν ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και με τη συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών δυνάμεων να ανοίξουν τους δρόμους.

    Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως αναφέρει:
    «Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
    Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους
    ».



    ΣΧΟΛΙΑ