• First Top Stories

  Απίστευτοι διάλογοι στην Βουλή: Για νυφούλα καλό σας βλέπω, είπε ο Καμμένος στον Αμυρά

  • NewsRoom


  Μπροστά στις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης για την τροπολογία που επαναφέρει από το παράθυρο αντισταθμιστικά ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δέχεται να συζητηθεί το ζήτημα σε «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, τις ημέρες που μεσολαβούν έως την ψηφοφορία της Δευτέρας.

  Ο κ. Καμμένος σημείωσε επανειλημμένως ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, παλαιότερες και νεώτερες που πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αντιδράσεις και ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτησή του σχετικά με την «κατανομή» των χρημάτων που προβλέπονται από τη ρύθμιση: Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στην ΕΑΒ, και πως ένα μικρό ποσοστό αυτών θα δοθεί με απόφαση της αμερικανικής εταιρείας σε υπεργολαβίες ελληνικών επιχειρήσεων.

  Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε οξύτατη σύγκρουση με τον Αδωνι Γεωργιάδης, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση είναι προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

  Σύντομη παρέμβαση έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά στην Βουλή όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης μιλώντας για «προβληματική τροπολογία» και για κυβέρνηση που «παραβιάζει εκ του πλαγίου την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις».

  Είπε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «εκ του πλαγίου εισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων και εκ των υστέρων αφού έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής».

  Υποστήριξε πως επιχειρείται η εκ του πλαγίου παραβίαση όλης της νομοθεσίας περί συμβάσεων στο χώρο των εξοπλισμών, τονίζοντας πως τα 230 εκατ. ευρώ δεν είναι «φιλανθρωπία» των ΗΠΑ, καθώς «η Ελλάδα πληρώνει μέσω της κύριας σύμβασης αναβάθμισης. Όμως με αυτό τον τρόπο έρχεται να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες συμβάσεις χωρίς αυτό διοικητικά και δικαστικά να ελέγχεται από τις αρχές του δημοσίου».

  «Ορισμένα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα» σχολίασε ο κ. Ν. Φίλης, επισημαίνοντας πως είναι σωστή η δέσμευση του υπουργού να γίνει αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Πράγματι υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, και ο υπουργός είναι πρόθυμος να τις δώσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ανέφερε ο Ν. Ξυδάκης.

  Κόντρα Καμμένου – Αμυρά

  Οξεία αντιπαράθεση με τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, είχε ο Πάνος Καμμένος, στον οποίο είπε είπε «για νυφούλα καλό σας βλέπω». Προηγουμένως, κ. Αμυράς, διαφοροποιούμενος από την γραμμή του Ποταμιού δήλωσε ότι «το Ποτάμι δεν θα γίνει ο ρεπατζής του κ. Καμμένου».

  Αμυράς: Βιαστήκατε πολύ να φέρετε κ. Καμμένε αυτή την τροπολογία από την πίσω πόρτα. Γιατί; Είναι αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο που φέρνετε; Ένα νεύμα σας αρκεί.
  Καμμένος: Μετά από τη διαπραγμάτευση που κάνει το Ποτάμι κι όταν συμφωνήσετε θα σας απαντήσω. Όταν τα βρείτε μεταξύ σας θα σας απαντήσω. Αλλά εσείς το έχετε δίπορτο μαθαίνω.
  Αμυράς: Θα αναγκαστώ να ανακαλέσω δική σας έκφραση, γιατί εγώ δεν μιλάω έτσι. Είστε ο βασιλιάς της κωλοτούμπας, γιατί επιτρέψατε στον κ. Κοτζιά να πάει να υπογράψει για Πρέσπες.
  Καμμένος: Εσείς φαίνεστε τι είστε.
  Αμυράς: Και τώρα κάνετε τάχα αντάρτικο; Μαζί τα κάνατε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
  Καμμένος: Για νυφούλα καλό σας βλέπω πάντως.  ΣΧΟΛΙΑ