Πολιτική

ΗΠΑ: Στον αέρα η εμπορική συμφωνία με την Βρετανία λόγω Huawei

  • NewsRoom


Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας φαίνεται ότι προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei να έχει κάποιον, ρόλο στα δίκτυα 5G στην χώρα.

Πριν λίγες ημέρες, Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για αυτό το ζήτημα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο τόνο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν υπακούει στις επαναλαμβανόμενες υποδείξεις του, βάζοντας σε κίνδυνο τις εμπορικές τους σχέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών ίσως να αποτελέσει τροχοπέδη σε μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, η οποία μετά το Brexit της 31ης Ιανουαρίου, έμοιαζε δεδομένη.

«Θα δούμε», ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς την Παρασκευή, σε ερώτηση για το κατά πόσον η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei να έχει κάποιον, έστω και περιορισμένο, ρόλο στα δίκτυα 5G στην χώρα, θα οδηγήσει την Ουάσινγκτον να κάνει πίσω σε σχέση με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι», ανέφερε ο Πενς μιλώντας στο δίκτυο CNBC, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

«Όταν πήγα εκεί με εντολή του προέδρου τον Σεπτέμβριο για να συναντήσω τον πρωθυπουργό Τζόνσον, του είπα ότι αμέσως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε έτοιμοι για άμεση διαπραγμάτευση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Λονδίνο», εξήγησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, απλώς δεν πιστεύουμε ότι η χρήση assets και τεχνολογίας της Huawei συνάδει με τα συμφέροντα του Ην. Βασιλείου στο επίπεδο της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, ούτε φυσικά με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, οπότε παραμένει ένα σημαντικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται προκειμένου να απομονώσει την κινεζική Huawei από το να αποκτήσει ευρύτερο αποτύπωμα σε χώρες – εταίρους των ΗΠΑ. Ειδικά όσον αφορά την ομάδα των πέντε χωρών με στενότατες σχέσεις σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η απαίτηση της Ουάσινγκτον για διακοπή σχέσεων με την Huawei καθίσταται ισχυρότερη.

Το 2018, το Πεντάγωνο διέκοψε την πώληση συσκευών τηλεφώνων και μόντεμ των Huawei και ZTE, λόγω πιθανών κινδύνων ασφαλείας.

 ΣΧΟΛΙΑ