• Πολιτική

    ΗΠΑ: Γερουσιαστής στο στόχαστρο του FBI για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών

    • NewsRoom


    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) κατάσχεσε το κινητό τηλέφωνο του Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπαρ με την υποψία «αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών», καθώς πούλησε μετοχές λίγο πριν ο νέος κορονοϊός προκαλέσει κατάρρευση των αγορών, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

    Ο εκλεγμένος αξιωματούχος, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, παρέδωσε τη συσκευή σε πράκτορες του FBI που εμφανίστηκαν στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη το βράδυ με ένταλμα, σύμφωνα με τους Los Angeles Time. Το NBC News μετέδωσε επίσης την κατάσχεση, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή της αστυνομίας. Οι ερευνητές επιδιώκουν ιδίως να εντοπίσουν τις συνομιλίες μεταξύ του Μπαρ και του απεσταλμένου του. Οι αρχές είχαν ήδη, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, δώσει εντολή στην Apple για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στο cloud (απομακρυσμένη αποθήκευση) του γερουσιαστή.

    Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η θηλιά σφίγγει γύρω από τον γερουσιαστή: για να λάβουν ένταλμα, οι ανακριτές έπρεπε να αποδείξουν στους δικαστές ότι έχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τις υποψίες τους. Στις 13 Φεβρουαρίου, ο γερουσιαστής πούλησε μετοχές αξίας μεταξύ 628.000 και 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου που επλήγησαν από τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Την ίδια μέρα, ο γαμπρός του πούλησε μετοχές ύψους 280.000 δολαρίων, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η ProPublica.

    Εκείνη την ημερομηνία, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμιζε περαιτέρω τους κινδύνους της Covid-19 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 84.000 ανθρώπους στη χώρα. Ωστόσο, ο Μπαρ, χάρη στο ρόλο του στην Επιτροπή Πληροφοριών, είχε πρόσβαση στις προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών, γεγονός που εγείρει υποψίες εναντίον του. Σήμερα, δεν σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα, αλλά στα τέλη Μαρτίου, όταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε, αρνήθηκε οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική.

    «Η απόφασή μου να πουλήσω τις μετοχές βασίστηκε αποκλειστικά σε διαθέσιμες πληροφορίες», είπε σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας να διεξάγει έρευνα εναντίον του.



    ΣΧΟΛΙΑ