• Οικονομία

    ΗΠΑ: Εκτός των κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο παραμένει προσωρινά η Ελλάδα

    • NewsRoom
    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Στην λίστα με τις οκτώ χώρες οι οποίες εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο πετρελαίου που προβλέπουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν βρίσκεται η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

    Πέρα τις Ελλάδας, στην λίστα με τις χώρες που χορηγούνται προσωρινές εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν. Οι οκτώ αυτές χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

    Οι ΗΠΑ έθεσαν σήμερα Δευτέρα σε εφαρμογή τις οικονομικές κυρώσεις στους κλάδους πετρελαίου, τραπεζών και μεταφορών του Ιράν, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές και περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, Iran Air.

    Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Πομπέο, περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα:

    Παρατηρηθείσα ροή (Οκτ.): 32,000 b/d

    Παρατηρηθείσα ροή (Ιαν.-Ιουν.): 66,000 b/d

    Ως ποσοστό επί των ιρανικών εξαγωγών (Οκτ.): 2%

    Ως ποσοστό επί των ιρανικών εξαγωγών (Ιαν.-Ιουν.): 3%

    Ως ποσοστό των ελληνικών εισαγωγών (Ιαν.-Ιουν.): 14%

    Τα ΕΛΠΕ ανέφεραν τον Μάιο ότι εξετάζουν τη θέση τους και τις εμπορικές συμφωνίες τους μετά την απόφαση των Αμερικανών και πως θα συμμορφωθούν προς το εφαρμοστέο διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο και ότι δεν ανέμεναν σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους.

    Το τελευταίο τάνκερ με ιρανικό αργό ξεφόρτωσε στα Μέγαρα τον Ιούνιο.

    Η Motor Oil συνέχιζε να παραλαμβάνει αργό πετρέλαιο από το Ιράν στους Αγίους Θεοδώρους, με ρυθμό περίπου ένα Suezmax τον μήνα ή περίπου 33.000 βαρέλια ημερησίως.

    Το τελευταίο τάνκερ, το Kriti Diamond, ξεφόρτωσε στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιράν, πετρέλαιο και κυρώσεις: Ποιες χώρες παίρνουν waiver, τι θα γίνει με την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ