• Πολιτική

    ΗΠΑ: Αποχωρούν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις από το Όρεγκον – θα σταλούν σε 3 άλλες πόλεις

    • NewsRoom


    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δεκάδες πράκτορες ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε τρεις μεγάλες πόλεις, το Κλίβελαντ, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ, για να καταπολεμήσουν την αυξημένη εγκληματικότητα, επεκτείνοντας έτσι το πρόγραμμα που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

    Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις θα αποχωρήσουν σταδιακά από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Και οι τρεις αυτές πόλεις έχουν Δημοκρατικούς δημάρχους. Τις προηγούμενες μέρες, ομοσπονδιακές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Σικάγο, το Κάνσας Σίτι του Μιζούρι και το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, με βάση την αποκαλούμενη Operation Legend, ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αύξησης εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς στη Μινεσότα, στα τέλη Μαΐου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα σταλούν 42 ομοσπονδιακοί πράκτορες στο Ντιτρόιτ και τουλάχιστον 25 στο Μιλγουόκι και το Κλίβελαντ. Οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από το FBI, τον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (DEA), την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων και Εκρηκτικών (ATF) και την Ειδική Ομάδα της Υπηρεσίας Σερίφηδων των Μεγάλων Λιμνών. Καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ είπε ότι η Operation Legend έχει ως στόχο την αντιμετώπιση βίαιων εγκλημάτων όπως φόνων και πυροβολισμών και δεν σχετίζεται με την αμφιλεγόμενη ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Πόρτλαντ για να καταστείλουν τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

    Ο Μάθιου Σνάιντερ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μίσιγκαν, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει και το Ντιτρόιτ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα αναπτυχθούν ομοσπονδιακοί πράκτορες στην Πολιτεία για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις. «H Operation Legend δεν αφορά τις κινητοποιήσεις ή την πολιτική», υποστήριξε. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 31% στο Ντιτρόιτ, κατά 13% στο Κλίβελαντ και κατά 85% στο Μιλγουόκι φέτος, σε σύγκριση με το 2019.

    Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις πάντως θα αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά από το Πόρτλαντ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και την κυβερνήτρια του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν. Ο υπουργός Τσαντ Γουλφ είπε ότι, μετά από διαπραγματεύσεις 24 ωρών, συμφώνησε με την Μπράουν σε ένα σχέδιο ώστε να ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη η αποχώρηση και να αναλάβουν την ασφάλεια των ομοσπονδιακών κτιρίων οι τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις.



    ΣΧΟΛΙΑ