• Πολιτική

    Οικονόμου για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Δεν είναι σίγουρο ότι μετά την αναστολή θα επιστρέψουν στην θέση που είχαν

    • NewsRoom
    Προειδοποίηση Οικονόμου σε αρνητές που εισβάλουν στα σχολεία: «Μην παίζετε με την φωτιά-Θα έχετε νομικές συνέπειες»

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


    «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές» τόνισε.

    Και εξήγησε: «Για το σκοπό αυτό από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5-30 ετών.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε γόνιμη ιδέα προκειμένου να πειστούν και να ενθαρρυνθούν για να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Να αξιοποιήσουν δηλαδή το προνόμιο του εμβολιασμού που μας χάρισε η επιστήμη».

    Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «για το σκοπό αυτό πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, συλλογικοί φορείς χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις να ενώσουμε τη φωνή μας στη γραμμή της επιστήμης, της λογικής και του χρέους απέναντι στη θωράκιση της κανονικότητας της ζωής στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα».

    Υποχρεωτικός εμβολιασμός

    Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών σημείωσε ότι την Τετάρτη λήγει η προθεσμία και πρόσθεσε: «Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας δεν είναι βέβαιο ότι μετά θα επιστρέψουν στις θέσεις τους».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου είπε: «Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

    Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  δεν είναι βέβαιο -ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του Ε.Σ.Υ. ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει».

    Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

    Όσο για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανέφερε ότι αύριο στις 11 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

    Επίσης, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

    Την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum, που γίνεται στη Σλοβενία.

    Ανασχηματισμός: Αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού

    Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό απάντησε: «Επειδή όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε αυτά που γράφονται, σας λέω ότι η ανάγκη, η έκταση και το βάθος, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά μόνο τον πρωθυπουργό.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει πλήρη αίσθηση της εικόνας, για να παίρνει αποφάσεις, για να διαμορφώνονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά».

    Σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων και αν υπάρχει σκέψη για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς είπε: «Στόχος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά που συνέβησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν παιδιά της β’ δημοτικού που δεν έχουν γνωρίσει καλά-καλά τους συμμαθητές τους. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, εδώ είμαστε και θα επανέλθουμε».

    Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είπε ότι είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. «Έγινε σε έναν χώρο που κανένας δεν αμφισβητεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την υποχρεωτικότητα στον χώρο των υγειονομικών» υπογράμμισε.

    Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

    Με αφορμή ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, ο κ. Οικονόμου μίλησε για αθλιότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του στοχοποιούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση και είπε ειδικά για τις σπουδές της κόρης του πρωθυπουργού ότι πλέον τον λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη.

    «Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα: ο κ. Καρανίκας ήταν στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και δεν έχει βρεθεί κανένας να τον μαζέψει και να τον αποδοκιμάσει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνεται ο φόβος μας ότι χειρότερο από το να είσαι ανίκανος είναι να είσαι ικανός για όλα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για το restart της κυβέρνησης

    ΣτΕ: Απέρριψε αίτημα για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ