• Πολιτική

    Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για το restart της κυβέρνησης

    • Νένα Σώκου


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

    Πιθανό είναι το ενδεχόμενο -και αυτή είναι η εκτίμηση που υπάρχει και σε υπουργικά γραφεία- ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.

    Η σημερινή ημέρα είναι η πιο πιθανή για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, καθώς αυτή την εβδομάδα που διανύουμε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ πυκνό πρόγραμμα με ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

    Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία.

    To απόγευμα της Τετάρτης θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς ενόψει και της ΔΕΘ.

    Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Μασσαλία για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

    Επομένως,  θεωρείται πιθανόν η ανακοίνωση να γίνει σήμερα, να συνεδριάσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με νέα σύνθεση, και να δοθεί χρόνος στους νέους υπουργούς να ενημερωθούν μέχρι την ΔΕΘ.

    Εξάλλου, είναι προτιμότερο οι αλλαγές να γίνουν αυτή την εβδομάδα και όχι την επόμενη, στο τέλος της οποίας ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ώστε να μην χαθεί το μήνυμα της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη στα απόνερα του ανασχηματισμού.

    Ωστόσο, αν δεν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα πάνε σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Στόματα ερμητικά κλειστά

    Το σίγουρο είναι πάντως ότι όποιες ανακατατάξεις σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις γνωρίζουν ελάχιστοι συνεργάτες του, οι οποίοι κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό. Γι’ αυτό και το τοπίο είναι θολό τόσο ως προς τον χρόνο της ανακοίνωσης όσο και ως προς τα πρόσωπα.

    Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι αυτή την φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και όχι διορθωτικός όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές.

    Η κυβέρνηση πλέον μπήκε στον τρίτο χρόνο ζωής και οι βασικοί υπουργοί έχουν δοκιμαστεί στις καρέκλες τους για πάνω από 24 μήνες.

    Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου μετρά και υπολογίζει την φθορά από τις απανωτές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί με κορυφαίες την πανδημία και τις φωτιές του καλοκαιριού.

    Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ευθύνες θα αποδοθούν στον βαθμό που μπορεί να προοσωποποιηθούν, αλλά όχι την ώρα της μάχης.

    Επομένως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ανασχηματισμού είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να προσωποποιήσει πάνω του τις ευθύνες για την καταστροφή.

    Αυτοί πάντως που θεωρούνται αμετακίνητοι είναι ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Εκτιμάται, πάντως, ότι με τις κινήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μεν το μήνυμα της επανεκκίνησης, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να καλύψει και όλα τα «μέτωπα»: βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να αναλάβουν θέσεις στο νέο υπουργό σχήμα για να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά θα επιμείνει και στην διεύρυνση προς το Κέντρο.

    Ο προς επίλυση γρίφος -όπως πάντα εξάλλου- θα είναι η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών και η αξιοποίηση αποτελεσματικών στελεχών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, με αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία και αναθέσεις υπουργείων σε μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σκέρτσος: Πόσοι νέοι χρησιμοποίησαν το freedom pass – Τα ποσά που δαπανήθηκαν

    Ώρα μηδέν για τρίτη δόση, σχολεία και υγειονομικούς

     



    ΣΧΟΛΙΑ