• Πολιτική

    Οικονόμου: Με παρέμβαση Μαξίμου η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου – Ο Τσίπρας τρέχει πίσω από τις εξελίξεις

    • NewsRoom

    Γιάννης Οικονόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


    Την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να οικειοποιηθεί πολιτικά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, με την οποία καλούνται οι ανεμβολίαστοι πιστοί να κάνουν τεστ πριν προσέλθουν στις εκκλησίες, απέκρουσε το απόγευμα της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Εκκλησίας έγινε έπειτα από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

    Μάλιστα ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στα όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega –εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε»– για να καταδείξει πώς η κυβέρνηση ουσιαστικά εκμαίευσε την πολύ χρήσιμη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί και πάλι να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

    Είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου: «Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους. Σήμερα το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

    Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

    Το τηλεφώνημα του Γρηγόρη Δημητριάδη

    Η αλήθεια είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και Εκκλησία της Ελλάδας είναι όλο το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όλοι παραδέχονται ότι οι χώροι λατρείας χρειάζονται μεγάλη προσοχή μια και η διασπορά του ιού έχει πολλές πιθανότητες να λάβει διαστάσεις στις εκκλησίες. Παράλληλα, ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι η ανάγκη λατρείας είναι αδιαπραγμάτευτη.

    Στο πλαίσιο αυτό το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο Mega έστειλε μήνυμα προς την εκκλησία.

    «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει, αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού, θα το συζητούσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που είχε κατατεθεί νωρίτερα για το θέμα των ελέγχων στις εκκλησίες.

    Την Πέμπτη το πρωϊ το θέμα ετέθη εκ νέου στο Μαξίμου και  όλοι συμφώνησαν ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτή που ρυθμίζει «τα του οίκου της» και η κυβέρνηση θεσμικά αλλά και πρακτικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει.

    Υπήρξε επικοινωνία του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη με το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Κατά τη διάρκεια αυτή της επικοινωνίας υπήρξε συναντίληψη για το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι θέμα χρόνου μία παρέμβαση από την πλευρά της εκκλησίας προκειμένου να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα προς όλους τους πιστούς αλλά και τους ιερωμένους.

    Κάτι που τελικά έγινε με την εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματεύς της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης

    Ιερά Σύνοδος: Καλεί τους ανεμβολίαστους να προσέρχονται στους ναούς με rapid ή pcr

    Το παρασκήνιο που οδήγησε στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τα τεστ στους πιστούς

    Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία προτείνει αυτό που η κυβέρνηση δεν τολμά να εφαρμόσει



    ΣΧΟΛΙΑ