• Πολιτική

    Οικονομικός εισαγγελέας: Δεν προκύπτει δωροδοκία από την εξέταση των λογαριασμών του Άδωνι Γεωργιάδη -Τι αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Καμία ύποπτη κίνηση η οποία να οδηγεί στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια δεν κατάφερε να διαπιστώσει η ειδική επιστήμονας που διεξήγαγε τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του Άδωνι Γεωργιάδη, των εταιριών του, της συζύγου, τον παιδιών και άλλων προσώπων του ευρύτερου οικογενειακού του κύκλου, όπως προκύπτει από την πράξη αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με το πολυσέλιδο έγγραφο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, οι εισαγγελικές αρχές επί πέντε χρόνια προχώρησαν σε  εξαντλητικούς ελέγχους, σε δύο κατευθύνσεις.

    Ειδικότερα, προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο της τιμολόγησης των φαρμάκων όλων των εταιρειών, με σύγκριση των τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Novartis κατά τη θητεία του κ. Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου, «στις ενέργειες του Α. Γεωργιάδη, όχι μόνο δεν δύναται να διαπιστωθεί το αποτύπωμα της ευνοϊκής μεταχείρισης της εταιρείας Νοβαρτις αλλά αντιθέτως διαπιστώνεται ευθεία προσβολή των συμφερόντων της».

    Παράλληλα, έλεγξαν εξονυχιστικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον υπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστωθούν αν ευσταθούν οι καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων περί χρηματισμού του με 2 εκατ. ευρώ από την εταιρεία.

    Όπως προκύπτει, από τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε  νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    «Οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις διαπιστώθηκαν στα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αφορούν την παρούσα δικογραφία καθώς συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις. Δεν προκύπτει επίσης κάποια σύνδεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τα εικονικά τιμολόγια που αφορούν την εταιρεία MMS communication ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», αναφέρεται στο έγγραφο.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου, «για τις εταιρείες συμφερόντων του και την περιοδική κατάθεση χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς αυτών από συγγενικά πρόσωπα ή εργαζόμενους των εταιρειών αυτών δεν προκύπτει ότι έχουν σχέση με πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Δεν συνιστά ασυνήθιστη ενέργεια η περιοδική κατάθεση των καθημερινών εισπράξεων των πωλήσεων των εταιρειών στους εταιρικούς λογαριασμούς. Και η κατάθεση αυτή βεβαίως γίνεται από άτομα που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο ταμείο της εταιρείας.

    Ως εκ τούτου και το φαινόμενο της κατάθεσης χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών από εργαζόμενους των εταιρειών ή μέλη της οικογένειας Γεωργιάδη δεν συνιστά εξαίρεση από το συνήθως συμβαίνον».

    Όπως προκύπτει από το έγγραφο, «τα αντικείμενα εργασιών των ως άνω εταιριών δεν προϊδεάζουν για συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται αναγκαστικά η χρήση των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς κατά το πλείστον θα πρόκειται για συχνές πωλήσεις με μικρό αντίτιμο με τις εισπράξεις να συναθροίζονται και περιοδικά να κατατίθενται στους λογαριασμούς των εταιρειών».

    «Εκ της αναλυτικής καταστάσεως των κατατεθέντων χρημάτων στις ως άνω εταιρείες αποδεικνύονται περιοδικές καταθέσεις ανά μία ημέρα έως και 20 ημέρες με αύξηση ή μείωση των ποσών ανάλογη του χρόνου καταθέσεως.

    Στα κατατεθέντα πόσα περιλαμβάνονται ποσά από 300 ευρώ έως και 10.000 ευρώ με την προαναφερθείσα ανάλογη αυξομείωση στην κατάθεσή τους και τα οποία συνάδουν με την περιοδική κατάθεση εισπράξεων. υπάρχουν και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά όπως η κατάθεση των 26.391 ευρώ στις 20 Μαΐου 2014 στην εταιρεία «Λεωνίδας Γεωργιάδης» τα οποία όμως αφορούν απλώς μεταφορές μεταξύ λογαριασμών της ίδιας εταιρείας προφανώς για την κάλυψη συγκεκριμένων ταμειακών αναγκών.

    Η αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιρειών δεν αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς σε κάθε περίπτωση οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών. Τα εισπραχθέντα ανά ημέρα χρηματικά ποσά απο πωλήσεις των εταιρειών καλύπτονται αναγκαστικά από την έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων.

    Δεδομένου ότι δεν αφορούν σε ποσά πέραν των ακαθαρίστων εσόδων η οποία υπόνοια νομιμοποίησης προϋποθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη εικονικών φορολογικών στοιχείων ισόποσων των παράνομων εσόδων.

    Δεν υπάρχει ένδειξη εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρείες συμφερόντων του Άδωνι Γεωργιάδη ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της προελεύσεως των καταθετών χρημάτων», προσθέτει.

    Το έγγραφο καταλήγει λέγοντας πως «εκ των υπαρχόντων συνεπώς στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξη δωροδοκίας ή και απιστίας.

    Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

    Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Κελέση» δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

    Πάντως, τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο Κώστας Βαξεβάνης επιτέθηκαν στον οικονομικό εισαγγελέα, καθώς με βάση τη δική τους άποψη προκύπτει δωροδοκία! Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, αναρωτιέται για το πώς ο οικονομικός εισαγγελέας προχώρησε στην πράξη αρχειοθέτησης ενώ υπάρχει… η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων και οι κινήσεις των λογαριασμών του κ. Γεωργιάδη, χωρίς να δέχεται τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησαν επί αυτών οι εισαγγελικές Αρχές.

    Πάντως, ο οικονομικός εισαγγελέας, μελετώντας τις κινήσεις του κ. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας, φτάνει στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν ευνόησε τη Novartis, αλλά αντίθετα με τις πράξεις του της επέφερε μεγάλες ζημιές.

    Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα: «Στο σημείο αυτό τίθεται ένας αδιαπέραστος λογικός φραγμός. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρεί να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με τη λογική. Σε κάθε περίπτωση ο Άδωνις Γεωργιάδης ή έαν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει  και γιατί το πράττει ή είναι αμέτοχος δωροδοκίας».

    Διαβάστε αναλυτικά την πράξη αρχειοθέτησης



    ΣΧΟΛΙΑ