• Πολιτική

    Ειδικό Δικαστήριο: Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης καλείται να απολογηθεί για «εγκληματική οργάνωση»

    • NewsRoom

    Κώστας Βαξεβάνης


    Με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, η ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καλεί τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη σε απολογία για την φερόμενη εμπλοκή του στο σκοτεινό παρασκήνιο της ενοχοποίησης των 10 πολιτικών για την υπόθεση της Novartis, υπόθεση που βρίσκεται με τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο.

    Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία διενεργεί την ανάκριση για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων), απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες στον εκδότη της εφημερίδας «Documento», αξιολογώντας και αναλύοντας το τεράστιο υλικό της δικογραφίας που έχει στα χέρια της έπειτα από πολύμηνες ανακρίσεις, την προανακριτική της Βουλής και τις καταθέσεις πολιτικών και όχι μόνον.

    Κατά Βαξεβάνη, η ανακρίτρια έχει απαγγείλει κατηγορίες για:

    • συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία
    • συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος
    • και δύο κατηγορίες για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας

    Η σημασία της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη είναι ότι δεν του αποδόθηκαν οι κατηγορίες από τη Βουλή, την κυβερνητική πλειοψηφία που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά από την ίδια τη Δικαιοσύνη και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, τον Άρειο Πάγο.

    Ο εκδότης του «Documento» βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, στην οποία θα απολογηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου μαζί με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους, που ελέγχονται για την ενοχοποίηση των πολιτικών χωρίς στοιχεία στο κατά τα άλλα υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis.

    Η ειδική ανακρίτρια του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία άρχισε την αποστολή των κλήσεων σε απολογία από τα μη πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται, έστειλε επίσης κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενους στους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου.

    Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Έχει καταθέσει προσφυγή, ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία.

    Η καθυστερημένη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ύστερα από αρκετή ώρα – καθυστέρηση η οποία προκάλεσε ερωτηματικά και τη δυσαρέσκεια του Κώστα Βεξεβάνη – «η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε».

    Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης «Στην σύγχρονη Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ, το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν».

    ΝΔ: Εμπιστεύεστε ή όχι την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

    «H NΔ απέφυγε να σχολιάσει την κλήση σε απολογία με βαρύτατες κατηγορίες, του εκδότη του Documento K. Βαξεβάνη» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία  απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να υποδυθεί τον συνήγορο υπεράσπισής του καλείται να απαντήσει ευθέως: θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στη χώρα, ο Αρειος Πάγος ενεργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Ο κ. Βαξεβάνης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου παρα τα όσα έχουν καταγγελθεί εις βάρος του;» αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία

    «Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον εκλεκτό του, ειδικά μάλιστα μετά τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Βουλής, στο οποίο αναφέρεται η ανάγκη διερεύνησης του ρόλου του στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ομως είναι ανεπίτρεπτο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερασπιστεί τον κ. Βαξεβάνη, να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Αρείου Πάγου και να προσβάλλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ