• Πολιτική

    Ειδικό Δικαστήριο: Αποκαλυπτικό SMS Παππά στον Καλογρίτσα για τα ποσοστά στο «ΣΥΡΙΖΑ Channel» – Σαββίδης, Κουρής, Μάρης και… «Α2» οι άλλοι «μέτοχοι»

    Νίκος Παππάς - Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς – Χρήστος Καλογρίτσας


    Ένα sms του Νίκου Παππά προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αποδεικνύει με απόλυτο τρόπο την παράβαση καθήκοντος, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό υποστήριξαν στο Ειδικό Δικαστήριο οι δικηγόροι του επίσης κατηγορουμενου εργολάβου, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τους υπερασπιστές του τότε υπουργού Επικρατείας.

    Σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα, σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ο Νίκος Παππάς τον ενημέρωνε με ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού. Λίγες ημέρες μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών.

    Καταθέτοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα στο δικαστήριο ο εκ των δικηγόρων του εργολάβου Αγγελος Καραχαλιος, υποστήριξε:

    «Είναι ένα καινούργιο sms που εστάλη στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτεμη Αρτεμίου, με την κωδική ονομασία Α2, του ανθρώπου στον οποιό αναφέρθηκε η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα Ευθαλία Διαμαντή. Το sms αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από το Νίκο Παππά.

    Τι αναφέρει :

    «Ιβαν 35, Καλογριτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4.

    Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρίτσας είναι αδιαίρετο προφανώς» αναγράφει το sms προς τον κ. Καλογρίτσα.

    Δυο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογριτσα έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το sms ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογριτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

    Αμέσως μετά, οι δικηγόροι του κ.Καλογρίτσα Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος δήλωσαν:

    «Ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει ,ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι . Ορισμένοι εκ των συνηγόρων του κ. Παππά τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα . Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη. Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη ,τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας σε σχέση με το SMS , που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του , δηλαδή παραβίασε το νόμο και το Σύνταγμα».

    Από την άλλη πλευρά ο εκ των υπερασπιστών του κ.Παππά, Γιάννης Μαντζουρανης, δήλωσε :

    «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Άρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της γραμματέως του.»

    Κατάθεση Γ.Στουρνάρα

    Ως μάρτυρας εξετάστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναφέρθηκε στα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής και πώς «ξηλώθηκε», όπως ανέφερε η διοίκηση που τοποθετήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

    «Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια στην εταιρεία Τοξότης του κ.Καλογρίτσα που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

    Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47εκ ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε;
    Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκ ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

    Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος, αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

    Πρόεδρος: ξέρετε αν ο όμιλος Καλογρίτσα μετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με Δανειοδοτήσεις;

    Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν… ποινικό, σήμερα απαγορεύεται ρητά

    Το Ειδικό Δικαστήριο, πριν από την έναρξη της κατάθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος , ανακοίνωσε πως οι επιχειρηματίες, αδελφοί Χούρι δεν θα προσέλθουν για να καταθέσουν καθώς ο ένας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και ο άλλος βρίσκεται εκτός Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ