• Πολιτική

    Η «βόμβα» Γιώργου Τσίπρα δρομολογεί κινήσεις ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Σε λίγες ώρες ή το αργότερα αύριο, εφόσον συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα γνωρίζουμε να έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.

    Αν, επίσης, ο κ. Κασσελάκης έχει ακόμη κρυφούς «άσους» για να κρατηθεί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αν το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο όλα δείχνουν ότι οδεύει προς αναβολή. Ωστόσο, η δήλωση – βόμβα του Γιώργου Τσίπρα, ξαδέρφου του πρώην πρωθυπουργού και στενού του συνεργάτης, ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη τότε θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος για επικεφαλής στο κόμμα, δείχνει ότι υπάρχουν υπόγειες διεργασίες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις εκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές», είπε ο κ. Γιώργος Τσίπρας ο οποίος το καλοκαίρι ήταν από αυτούς που στήριξαν με θέρμη τον κ. Κασσελάκη.

    Η απουσία του προέδρου από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως η προσβλητική για πολλά στελέχη επιστολή που έστειλε από το Λονδίνο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένα ποτήρι που είχε ήδη γεμίσει από τις οξύτατες αντιδράσεις πολλών στελεχών στο ερωτηματολόγιο του κ. Κασσελάκη.

    Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 6 το απόγευμα, ενδεχομένως παρουσία του κ. Κασσελάκη, μπορεί να εξελιχθεί σε μονομαχία με άγνωστο αποτέλεσμα.

    Όμως, οι δηλώσεις και κινήσεις αμφισβήτησης του προέδρου δείχνουν ότι ο κύβος ερρίφθη για την ανατροπή του κ. Κασσελάκη.

    Να σημειωθεί ότι για να υπάρξει σύγκληση της Κ.Ε. απαιτούνται σήμερα 75 υπογραφές από το 25% των στελεχών του οργάνου που αριθμεί 300 μέλη, ενώ για να υπάρξει τυχόν πρόταση μομφής απαιτείται πλειοψηφία 50%+1 της ΚΕ.

    Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τον κ. Κασσελάκη να λέει ότι τα στελέχη δεν πρέπει να κυνηγούν χίμαιρες κι ότι δεν προτίθεται να φτιάξει κόμμα Ι.Χ. Τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του απάντησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα.

    Το παρασκήνιο είναι έντονο, τα τηλεφωνήματα και οι συνεννοήσεις πολλές ενώ όσο κι αν ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλει να εμπλακεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται και ο ίδιος εισηγήσεις από στελέχη για ανατροπή του κ. Κασσελάκη.

    Και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε και τις ενστάσεις του για το ερωτηματολόγιο, που πυροδότησε τη σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων ημερών. «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. “Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;”. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα», είπε.

    Όπως διευκρίνισε πάντως, «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κος Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται.

    «Αν έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μην χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία».

    Αιχμές από στελέχη

    Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συντεταγμένης ανάκαμψης, με τέλος της εσωστρέφειας. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.

    «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αγνοεί τα κομματικά όργανα.

    Τη διαφωνία του για την κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνέδριο εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστη.

    «Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά.

    Όσο αφορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στην παραμονή του στη θέση αυτήν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι, «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο» και χαρακτήρισε «λάθος» τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση κι αυτό που ήταν δεύτερο λάθος ήταν η επιστολή προς όλα τα μέλη της ΠΓ, που πάει σε μία κατεύθυνση επίθεσης δύναμης».

    Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του για τον κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα». Ωστόσο σημείωσε ότι «το διαζύγιο δεν δίνει πάντα τη λύση».

    Διαβάστε επίσης:

    Πόλεμος ανακοινώσεων Κανάκη – ΣΚΑΪ

    Κορυφώνεται ο δικαστικός αγώνας: Αίτημα απόρριψης της αγωγής του Γιώργου Οικονόμου από την Αλίκη Παληού
    Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ