• Πολιτική

    Οι τράπεζες στο «στόχαστρο Τσίπρα»

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Έκτακτο φόρο στις τράπεζες και νόμο ώστε να εξαναγκαστούν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το Κιλκίς όπου πραγματοποιεί από το πρωί περιοδεία.

    Στην κεντρική αγορά του Κιλκίς, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με πολίτες και καταστηματάρχες για τις συνέπειες των ανατιμήσεων και την ακρίβεια.

    Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι «με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων» είπε ο κ. Τσίπρας και έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό.Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες».

    Για ακόμη μια φορά μίλησε για αισχροκέρδεια και απέδωσε ευθύνες στους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς «Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη».

    Στη συνέχεια της περιοδείας του ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Γουμένισσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Προς μετωπική Κυβέρνησης – Τραπεζών

    Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ