• newsletter

    Η συζήτηση για το χρέος δημιουργεί προσδοκίες στην κυβέρνηση


    Μία μεγάλη ανάσα πήρε η κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό από την χθεσινή απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με την οποία ξεκινάει και επισήμως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
    Για να είμαστε ακριβείς ο χρόνος που διήρκησε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και το γεγονός ότι αμέσως μετά ο Jeroen Dijsselbloem παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους αποδεικνύει ότι τα πράγματα είχαν συμφωνηθεί πολύ πριν από την χθεσινή συνεδρίαση.

    Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει αλλά δεν κρύβει και την ικανοποίηση της για  την εξέλιξη αυτή. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται πολύ δουλειά προκειμένου στις 24 Μαΐου να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. Μέχρι τότε φυσικά η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο και να έχει κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων.

    Το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ακόμα ανακουφισμένο και σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων για τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμενε ότι θα πρέπει να νομοθετηθούν. Οι ευρωπαικοι θεςμοι τελικά συμφώνησαν να γίνει νόμος του κράτους ο  προληπτικός μηχανισμός -ο οποίος θα ενεργοποιείται οταν το προγράμματος ξεφεύγει -και όχι τα μέτρα.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται πλέον πολλά και εύλογα ερωτηματικά για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιο ρόλο.
    Ο πρωθυπουργός πάντως σήμερα το μεσημέρι θα ενημερώσει τους υπουργούς του για τις αποφάσεις του Eurogroup και θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προκειμένου στο επόμενο στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/article-nikos-pappas-pai-stin-nea-iorki-na-egkeniasi-ena-grafio-tipou-pou-metakomise/43946

    Διαβάστε επίσης:

    http://www.mononews.gr/article-simfonia-ke-anaptixi-vlepi-o-michalis-sallas/43938

     



    ΣΧΟΛΙΑ